Рила е планина с много езера. Някои са скрити далеч от основните пътеки и от очите на туристите, а други са на една ръка разстояние.

Йончевото езеро е едно от най-лесно и бързо достъпните езера в Рила. Само час и половина преход ви дели от паркинга при ЦПШ до езерото.

Как да стигнете до Йончево езеро

Има различни варианти да стигнете до Йончево езеро. Ако то е единствената ви цел за деня, най-лесно е да стигнете с кола до ЦПШ над Говедарци и след това да тръгнете по пътеката, която започва вляво от паркинга на хотел Мальовица. Следвайте зелената маркировка (по някое време се появява и синя) и след около час и половина (два, ако сте много лежерни) ще стигнете до езерото.

Част от пътеката е в гориста местност, друга е на открито, ходи се предимно нагоре, като много стръмните участъци са кратки не са много.

Край езерото си направете хубава почивка, полежете в тревата, поснимайте или просто се насладете на гледките, които са вдъхновявали художника Христо Йончев постоянно да обикаля планината и да рисува ли, рисува.

Паметна плоча на художника Христо Йончев край бреговете на Йончевото езеро

Снимка: iStock by Getty Images

Паметна плоча край бреговете на Йончевото езеро напомня за художника.

Според пътеписа на Асен Г. Христофоров от 1957 г. "Скици из Рила" Христо Йончев в кръстник и на съседното Страшно езеро.

Ето какво пише Христофоров:

"Художникът Йончев пръв измежду нашите хора на четката оценил тая особена красота на езерото и на времето направил малък заслон край бреговете му. През деня рисувал, а нощите прекарвал в заслона. Веднъж страшна буря го заварила край езерото. Той се скрил под грамадна отвесна скала и тръпнел при всяка нова мълния. Станало тъмно посред ден, а бесният вятър раздвижил водите на езерото и грамадни вълни се заблъскали в балваните край брега. Било като в преизподня и ужасът се засилвал с всяка измината минута. Изведнъж страховита мълния треснала високо над главата на художника и планината разтърсила каменна снага, а цели тонове гранит се срутили от ръба на високата скала и се пръснали с адски тътен недалеч от него. Нервите на художника не издържали напрежението и той хукнал презглава надолу към Свинското езеро, наречено впоследствие на негово име. Там срещнал приятели, които се били подслонили в малката колибка край езерото. Художникът пристигнал в окаяно състояние и другите наистина се поизплашили за него. Почнали да го разпитват, но той не можел да говори. През зъбите му, сковани от студ, умора и вълнение, едва се процеждали все същите думи: "Страшно, езерото, страшно". Още тогава в номенклатурата на Рила влязло и названието Страшното езеро."

Страшното езеро с едноименния заслон на брега му

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Ако решите от Йончево езеро да продължите по синята маркировка към Страшното езеро, ви очаква час и половина стръмна камениста пътека нагоре.

Оттам вече няма смисъл да се връщате по същата пътека.

Можете да продължите към хижа "Мальовица" (около 2 часа), а след това от нея да слезете обратно до паркинга при ЦПШ и хотел "Мальовица" (около час).

По пътя между Страшното езеро и хижа "Мальовица"

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

За кого е подходящ този преход

Пътеката от паркинга до Йончево езеро и обратно е подходяща за начинаещи (все пак имайте предвид, че има и стръмни участъци), може да вземете и по-големи деца. Почти целият път на отиване е нагоре, а връщането (ако изберете да се върнете по същата пътека) е само надолу.

Ако решите да удължите маршрута през Страшното езеро и хижа "Мальовица", това вече е пътека за средно напреднали - с много изкачване и дълги часове ходене (около 6 часа и половина ходене за деня, без да се броят почивките). Можете да направите кръгчето и наобратно - от ЦПШ до хижа "Мальовица", а оттам до Страшното езеро и Йончевото езеро.