Ако загадките и мистериите ви привличат, ако вярвате в силата на енергиите или обичате места с легенди, следващите няколко местности са за вас. 

Тракийски ритуали, слухове за извънземни, места, където се случват тайнствени неща (тук дори не сме включили като отделна точка видинското село Шишенци, край което според слуховете и до днес има самодиви, чиито викове се чуват нощем) - не е нужно да ходите накрай света, за да се срещнете с мистерии. 

Дори и за някои това да са просто скали, угаснали вулкани и пещери, разходка сред природата винаги е добра идея.

А току-виж сте почувствали и частица от загадъчната енергия на тези места!

Бузовград

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Кратка разходка над казанлъшкото село Бузовград ще ви отведе до един от най-интересните мегалити в България, известен като Вратата на Богинята Майка или Вратата към отвъдното. Изсеченият в скалите отвор от времето на траките е така разположен, че по залез слънцето да минава през него, а в деня на лятното слънцестоене слънчевият лъч се проектира на отсрещната скала.

Има много теории относно ритуалите, които са се извършвали на това място в близост до столицата на одрисите, Севтополис (днес намираща се на дъното на язовир Копринка).

Белинташ

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Белинташ е едно от най-мистичните места в Родопите, около което витаят много легенди и догадки - от иманярски предания за заровени съкровища (като доказателство за тяхното съществуване се намесва дори пророчество на Ванга) до твърдения за кацане на космически кораби.

Скалното светилище вероятно е ползвано за звездни наблюдения, но не по-малко впечатляваща е панорамата към нагънатите като одеяло Родопи и скритите в гънките им махали.

Местните смятат мястото за лошо, разказват истории за самоубийци и ударени от гръм хора, но туристите не спират да се стичат тук целогодишно.

Пещера Утробата

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Култовете на траките са свързани със Слънцето и Земята и затова на много места са останали така наречените пещери утроби, оформени като женски полови органи и символизиращи сливането на женското и мъжкото начало, на Земя и Слънце. Най-впечатляващата подобна пещера - Утробата, се намира в Родопите, на 12 км от Кърджали. Някога е съществувало поверие, че който посети пещера-утроба, ще остане бездетен. През последните години обаче бездетни двойки от цял свят посещават пещерата с точно обратните надежди - да се справят с безплодието. При всички случаи атмосферата в тясната пещера, в която можете да се качите по дървена стълба, е мистична - особено ако човек се опита да си представи какви ли религиозни ритуали са се извършвали тук.

Бегликташ

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Понякога ще чуете да наричат Бегликташ "българския Стоунхендж". Този каменен град на хребета над Маслен нос, на 5 км от Приморско, е създаден преди близо 3400 години, като според проучванията е функционирал през поне 1800 от тях. Служел е за храм, светилище, скален календар и слънчев часовник.

Много от функциите на мястото остават загадка, но археолозите смятат, че най-вероятно тук траките са извършвали своите ритуали, посветени на Бога Слънце и Богинята Майка. Ще видите каменния трон, стъпката на Бога Слънце, брачното ложе, а преминете ли през цепнатината (Пътя на изпитанието), казват, че излизате заредени с енергия и позитивизъм.

Рупите

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Ванга е твърдяла, че Рупите са място, пълно с енергия и не е случаен фактът, че тъкмо там тя е прекарала последните години от живота си, приемала е посетители и е поискала да бъде изграден храмът "Света Петка Българска".

Къщата, в която се е срещала с болни и отчаяни хора е запазена и е отворена за посещение. Тук има и лечебни извори, угаснал вулкан, както и останки от главния град на тракийското племе синти - Хераклея Синтика.