Историите за пирати са доста разкрасени от авторите на приключенски романи, но пиратският живот е бил реалност в продължение на няколко века в Карибския басейн. 

И днес много от прочутите туристически дестинации в района пазят истории, легенди и следи от оръдия от славните времена на Капитан Морган и Черната брада. 

Кратка история на истинските карибски пирати

През 16-и век Испания има няколко колонии в Южна Америка, от които добива суровини като вълна, махагон, захар, подправки и сребро. Тези богатства се товарят на кораби и се откарват до Испания, като пътят им често минава през Малките Антили в Карибско море. Други европейски държави също искат от богатствата на континента и тук е пълно също с холандски, британски и френски кораби. Испанската армия е твърде малобройна в този район и не може да осигури спокойно пътуване за испанските кораби с ценни товари, които често стават жертва на набези.

Макар пиратите да са представяни като разбойници, които не спазват никакви закони, много от тях започват като наемници на собствените си държави, назначени да вземат каквото могат от испанските кораби. Между 1680 и 1730 г. пиратските нападения достигат своя пик - кораби се плячкосват и крайбрежни пристанища се изгарят в огромни мащаби. Тогава Британската империя, която по онова време завзема позиции в района, предлага на пиратите избор: да спрат набезите си и да получат пълна амнистия, или да свършат на въжето. Повечето избират спокойния живот и се отказват от разбойничеството, като някои от тях са изпратени да заловят опълчилите се пирати.

Много от туристическите градчета и острови в Карибско море и днес пазят легендите за пиратски съкровища и свирепи нашествия.

Порт Роял, Ямайка: Столицата на пиратите

Embed from Getty Images

Порт Роял води началото си като пиратска база, тъй като разположението на пристанището било идеално за набези по многобройни испански търговски маршрути. Местните власти дори използвали пирати, за да се пазят от французите и испанците, а прочутият пират капитан Хенри Морган бил назначен за губернатор на Ямайка.

Порт Роял станал известен като Содом на Новия свят - място, пълно с алкохол, проститутки и престъпност. Всичко това продължило до 1692 г., когато огромна приливна вълна отнесла голяма част от града и обитателите му в морето. Божие наказание? И днес туристите могат да се гмурнат и да видят на дъното останките от някогашния Порт Роял.

Доминика: Скритото пиратско съкровище

Снимка: iStock by Getty Images

Днешният остров Доминика бил едно от любимите места за пиратски нападения в миналото.

През 1567 г. няколко испански кораба корабокруширали край бреговете му, а трите милиона песо, които пренасяли на борда си, така и не били открити. Според легендата местното население на острова ги скрило в пещери.

Острова със сигурност носи духа на пиратските времена - тук са снимани втората и третата част на поредицата "Карибски пирати".

Тортуга, Хаити: Перфектното скривалище

Embed from Getty Images

Малкият остров Тортуга, намиращ се край бреговете на Хаити, бил използван за скривалище от пиратите - те се укривали сред гъстата му растителност, а когато наблизо минел кораб, го нападали изневиделица.

Днес повечето туристи идват до острова с еднодневен круиз, за да се насладят на слънцето по съвършените му пясъчни плажове или да се изкъпят в скритите водопади. На снимката се вижда изображение на остров Тортуга от около 1890 г.

Насау, Бахами: Пиратската република

Снимка: iStock by Getty Images

Столицата на Бахамските острови, град Насау, е създаден от пирати за пирати, има си собствена управа и закони, а начело застава най-жестокият сред морските разбойници - Едуард Тийч, известен като Черната брада.

Днес Насау е популярна туристическа дестинация. Освен на райски плажове и безгрижна почивка, посетителите на града могат да се пренесат в миналото в тематичния парк "Пиратите на Насау", който включва актьорски възстановки, изложби и ескейп стая.

Хавана, Куба: Последното убежище

Снимка: iStock by Getty Images

Когато станало ясно, че дните на испанската власт на Карибите са преброени, испанците планирали масово извозване на среброто, което били добили. И за да предпазят корабите си, ги изпращали да пътуват заедно.

Заливът на Хавана бил избран за пристан на корабите от май до август, а през септември всички заедно потегляли към Испания. На брега били построени укрепления и били разположени оръдия. Те и днес могат да бъдат разгледани в крепостта Кастило де лос Трес Рейес Магос дел Моро.