Ако погледнем към хилядолетната история на човечеството, държавите често са си сменяли имената - обикновено за да покажат някаква важна промяна в политиката и управлението си.

В наши дни промяната понякога звучи странно и са нужни години някои от новите имена да бъдат възприети и вкарани в употреба.

В случай, че сте пропуснали някоя новина от последните десетина години, вижте кои познати държави вече наричаме с нови имена и какви са причините за промените.

От съседните ни Турция и Македония до далечните Свазиленд и Кабо Верде.

Турция

Може да сте чули, че Турция обяви, че официално сменя името си. Президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви, че страната ще регистрира името си в ООН в турския му правопис и произношение - Türkiye - вместо широко приетото по света Turkey, Turchia и подобни.

Според Ердоган името Тюркийе "представя по най-добрия начин културата, цивилизацията и ценностите на нацията." Проблем при въвеждане на новото име би могло да представлява присъствието на диакритичния знак U с две точки в турското название, който не е част от общоприетата латиница, но според наблюдатели е възможно този знак да бъде сменен с обикновено U, за да се реши проблемът.

Нидерландия

Снимка: iStock by Getty Images

Преди Холандия и Нидерландия се използваха като взаимозаменяеми, като Холандия беше и по-популярното название в България. През 2020 г. като част от мащабна кампания за ребрандиране на имиджа на страната, станал известна като място за съмнителни удоволствия, името Холандия беше официално зачеркнато от властите.

Дори и преди това, макар често да се ползваше като понятие за цялата страна, "Холандия" всъщност е името само на един район, който обхваща две провинции в страната - Южна и Северна Холандия, където се намират и някои от най-известните туристически дестинации като Амстердам, Хага и Ротердам.

Северна Македония

Снимка: iStock by Getty Images

В нашата част на Балканите сме добре запознати с политическите борби на западните ни съседи, но за света смяната на името на Македония през 2019 г. имаше нужда от сериозни обяснения. Ходът определено може да се брои за успешен, защото само година след смяната на името си страната се присъедини към НАТО (действие, което беше блокирано в продължение на години от Гърция заради спора за името).

Есватини

Снимка: iStock by Getty Images

Ако четете подробно списъците на държавите от червената зона за пътуване, може да сте повдигали вежди при името Есватини. Предишното име на страната е Свазиленд и то беше сменено през 2018 г. Последният абсолютен монарх в Африка, крал Мсвати III, обяви смяната по случай честването на 50 години от независимостта на дръжавата от Великобритания. Есватини се превежда като "Земя на свазите".

Чехия

Снимка: iStock by Getty Images

Страната официално смени името си пред ООН от Чешка република (Czech Republic) на Чехия (Czechia) през 2016 г. Въпреки това новото име бавно влиза в употреба и дори чешкият премиер има нужда от напомняне за това по време на интервю, което дава за "Уолстрийт Джърнъл" през 2020 г. "Не знаех това. Въобще не ми харесва," казва Андрей Бабиш в интервюто. Той споделя опасенията си, че името Чехия може да буди асоциации в Чечня сред англоговорящите. "Ние сме чехи и не знам на кой му е хрумнала такава глупава идея. Лудост!"

Кабо Верде

Кабо Верде е страна, известна с това си име на български, но до 2013 г. светът я наричаше с полуанглийското Кейп Верде (Cape Verde) ("кейп" - нос на английски, "верде" - зелен на португалски). Западноафриканският остров реши да наложи изцяло португалското произношение като официално име в чест на официалния език в страната.