Дори и да не сте почитатели на този празник, тези фестивали впечатляват с пищност и оригиналност

Дери превръща празника в магия

Снимка: Getty Images

Мнозина смятат, че Хелоуин е американска традиция, но идеята се заражда в Ирландия. Тя е вдъхновена от келтския фестивал Самхейн - религиозен празник с духовни традиции, отбелязващ края на сезона за събиране на реколтата и началото на зимата. Най-големият фестивал за Хелоуин в Европа, в Дери, Северна Ирландия, привлича всяка година стотици хиляди, които в продължение на четири дни се наслаждават на страховития град с крепостни стени, където призраците и духовете оживяват.

Снимка: Getty Images

Посетителите могат да очакват всичко, което можете да си пожелаете от един фестивал - фойерверки, пиршества, фолклор и много страховити костюми. Най-важното събитие е карнавалният парад, на който стотици изпълнители от местната общност преминават през града и покрай река Фойл, представяйки грандиозно шоу с музика, танци, огън и светлини. 

Салем посреща 500 000 души

Снимка: Getty Images

Следващият претендент за най-големия празник на Хелоуин в света е крайбрежният град Салем. Само на 40 минути път с кола от Бостън, този исторически град, известен с процесите срещу вещици през 17 век, посреща половин милион души по време на едномесечните си празненства. Никой не скучае. Посетителите могат да научат повече за миналото на града в исторически музей, смело да разгледат къща на вещица, да се повозят на червения тролейбус, и да направят обиколка на Салем с призраци, да пият бира в многобройните барове, и още, и още... През 2022 г. се навършват 40 години от провеждането на Salem"s Haunted Happenings. Очаква се фестивалът да се окичи с титлата на най-пищен и зрелищен за цялата си история.

 Чикаго празнува цяла седмица

Снимка: iStock by Getty Images

Градът чества  празника с Хелоуик и с два фантастични парада в града. Шествието Upside Down дава началото на седмичните празненства на обградената с приказни дървета Russell Drive с изпълнения на музиканти, танцьори, акробати, спортни талисмани и публика, облечена в най-добрите си костюми за Хелоуин.

Снимка: iStock by Getty Images

Парадът "Изкуство на тъмно" е вечерно събитие и е големият финал на Хелоуик в Чикаго. Артисти от всички области участват в грандиозната продукция. Вълшебното шествие е истински празник на изкуствата с привкус на Хелоуин!

Мексико Сити почита живота

Снимка: iStock by Getty Images

По-известен като Деня на мъртвите, Día de los Muertos не е събитие за Хелоуин, но все пак носи елемент на театрална страховитост, тъй като по улиците се движат хора, облечени като скелети. Въпреки това Día de los Muertos е вдъхновяващо, цветно събитие, което почита починалите близки, като празнува техния живот. Той дори е признат от ЮНЕСКО и е обявен за събитие от световното културно наследство.

Снимка: iStock by Getty Images

В Мексико и в някои други части на света също се провеждат подобни празненства, но в Мексико Сити е най-яркият и пищен парад с танцьори във впечатляващи костюми и невероятни гигантски кукли. Други дейности, свързани с Деня на мъртвите, се провеждат в периода от 31 октомври (Хелоуин) до 2 ноември (действителният ден на Día de los Muertos).

Отава посреща шоуто на светещите тикви

Снимка: Getty Images

Pumpkinferno в канадската столица е награждаван фестивал, на който хиляди яркооранжеви тикви със запалени свещи, се излагат по протежение на историческа, дълга километри алея. Но в тези тикви не са изрязани само зловещи лица. Очаквайте да откриете морски същества, дракони и превозни средства сред много други фантастични и творчески инсталации. Отворена през целия октомври, тази изложба на открито в Upper Canada Village си заслужава да бъде посетена.

Най-големият парад за Хелоуин в света?

Снимка: iStock by Getty Images

Разбира се, Ню Йорк трябва да носи короната. Всяка година на Хелоуин хиляди зрители и участници се стичат в Голямата ябълка, за да станат част от празника. Събитието се провежда от близо 50 години. Пристигат хора от цял свят, за да се присъединят и да повдигнат духа на света - но само ако са с костюм и маска! Всяка година шествието следва различна тема и винаги е изключително забавно, със стотици гигантски кукли, маршируващи оркестри и различни танцьори и артисти. Освен парада, в Ню Йорк се организират различни тематични партита и събития в целия град.

Снимка: iStock by Getty Images