Ако следите български травъл блогове, вероятно вече сте чували за Пламена и Антон Нашеви. А ако сте им особено големи фенове, със сигурност знаете, че дъщеря им Ева се подготвя за живот на пътешественик почти от раждането си. На 1 година тя за пръв път се вози на рикша, докато родителите ѝ карат колело, а сега, когато е на три, вече официално е на първото си голямо презокеанско приключение - обиколка на Мексико с колела.

Вече почти месец тримата въртят педалите из нетуристическите части на Мексико. Избират си предимно странични пътища и села, за да избегнат големия трафик и да имат повече възможности да се срещат с местните хора.

Пандемията не ги спира, нито фактът, че дъщеря им е само на три години. Подготовка за пътуването до Мексико са две планински експедиции, които семейството прави миналата година с Ева в рикша - прекосяване на Родопите и прекосяване на Странджа. За приключението в Мексико семейството избира друга рикша, по-голяма, снабдена с комарници (много важно за влажния климат на страната).

През част от времето Ева се вози в рикшата, рисува или дремва, но ако иска да покара колело, винаги може да го направи, защото нейният розов велосипед също е в Мексико.

Какво изисква подготовката за едно такова пътуване и кои са най-сгряващите сърцето истории на тримата пътешественици до момента - четете в нашето интервю.

Селските пътища в Мексико са в изключително добро състояние и са подходящи за дълги преходи с велосипед

Снимка: Travelproof

- Опишете пътуването си в кратка визитка.

- Още преди да се роди Ева, ни се струваше чудесно и интересно да пътуваш с колела и рикша и винаги сме си мислели, че ако един ден имаме дете, ще опитаме. Година след като се роди Ева се сдобихме с първата рикша, тя бе като проба дали ще ѝ хареса и ще се чувства добре в нея. За щастие ѝ допадна. През 2021 г. направихме два по-големи велопрехода в България, като прекосихме планините Родопи и Странджа през май и октомври. След тези пътувания бяхме сигурни, че и тримата сме готови за по-голямо пътешествие.

Когато усетихме, че е дошъл моментът, купихме билети за Мексико и за много кратко време се подготвихме и заминахме. Начертали сме си семпъл маршрут за Мексико, който долу-горе следваме, но не знаeм нищо за местата, които сме отбелязали на картата. В повечето случаи това са второстепенни пътища. Пътуваме по селца, за да избягваме трафика и да увеличим срещите си с местните. Нямаме конкретен план. Идеята ни е да научим повече за мексиканската културата и да подобрим испанския си. Тръгнахме с еднопосочен билет и засега идеята ни е да се придвижваме на юг, та докъдето стигнем и можем и най-вече - докато Ева се чувства добре така.

Местна жена в традиционна рокля, която се нарича ипал. Тези жени никога не носят други дрехи. Цялата домакинска работа извършват в белите си бродирани рокли. Играчката в ръцете на Ева е подарък от жената на снимката.

Снимка: Travelproof

- Много от пътешествениците оставиха дългите пътувания покрай пандемията. Какво ви накара да се отправите към Мексико точно сега?

- За съжаление краят на пандемията не се вижда, затова решихме да тръгнем и да се отдадем на този наш порив за пътешествия сега и да не чакаме повече. През 2020 г. бяхме готови за заминем за Азия, но всичко пропадна с избухването на пандемията и оттогава бяхме на "изчакване". В този период на "изчакване" се роди и книгата ни "Стъпки към непознатото. От Африка до Южна Америка", в която описваме живота си в Африка с местно племе и седеммесечното пътуване през Чили, Боливия, Перу, Еквадор и Колумбия.

Къщите в селата на маите изглеждат така

Снимка: Travelproof

- Имахте ли някакви трудности, свързани с ограниченията на пандемията?

- Не бихме казали трудности, но определено отделихме много часове, за да сме на 100% информирани за конкретните ковид изисквания в страните, от които имаше удобни полети за Мексико.

- Лично за вас кои са предимствата на бавното пътуване?

- Пътувайки бавно, имаме възможност да се насладим на всеки един момент заедно и на всяко място, което ни харесва. Бавното пътуване променя ритъма на живот и ежедневието в съвсем различна посока от тази, която познаваме. Можем да опознаем местните повече, допускат ни до себе си и до ежедневието си, а ние това целим с нашите пътувания.

Първа среща на Ева с папаята

Снимка: Travelproof

Когато Ева иска да покара колело, може да го направи безопасно

Снимка: Travelproof

- А на пътуването с колело?

- Дава ни свобода и ни позволява да бъдем на места, които с кола бихме пропуснали. Виждаме в детайли от всяко селце, през което сме минали и се срещаме с нови приятели. Когато си с кола, автобус или мотор, да кажеш "здравей" е много по-трудно отколкото с колело. Също така придвижването с колело изисква усилия и накрая, когато стигнеш крайната точка за деня, се усеща като победа. Чувството е незаменимо.

- Как се справя Ева с приключението? Кои са най-големите плюсове и най-големите предизвикателства за едно тригодишно дете от едно такова преживяване?

Вече почти месец сме в Мексико и Ева се справя чудесно. Много ѝ харесва новият ѝ начин на живот, с интерес научава нови неща всеки ден. Чувства се много добре в Nordic Cab рикшата си, която я пази от дъжд, слънце и вятър. Въпреки пътуванията в рикшата тя може да си почива. В нея рисува, оцветява и пее песнички.

Рядко недоволства от нещо, когато я возим. Израства всеки ден, насърчаваме я да говори испански и пита за много неща как са на испански. Намираме разлика в поведението ѝ от това в България. Тук е много по-комуникативна въпреки езиковата бариера. Намира приятели лесно и забелязваме, че на децата не им е нужен общ език, за да играят заедно и да се разбират. В Мексико семействата са многодетни и за щастие винаги се намират деца, с които тя може да си играе. Предизвикателство, с което се сблъсква Ева като дете, е че ѝ липсват семействата ни. Понякога пита за тях. Не осъзнава колко надалеч сме всъщност.

Ева бързо намира приятели сред местните деца и се включва в игрите им. Езиковата бариера не съществува, когато децата играят.

Снимка: Travelproof

- Постоянно разказвате за срещи с гостоприемството на местните хора. Кои са най-сгряващите сърцата истории, които имате до момента?

- За щастие имахме късмета наистина да срещнем невероятни хора до момента. Ето и няколко примера: Първия ден, в който карахме колело в Мексико, се стоварихме на площада в едно село и след като си починахме за кратко, питахме една жена дали знае къде можем да пренощуваме. Каза, че можем да спим на площада, но след това ни покани у тях. Настани ни в хола си, почерпиха ни обяд - октопод със зеленчуци, а сутринта ни направи закуска - тортас, което всъщност е сандвич с месо и зеленчуци. Накара ни да се чувстваме у дома.

В друго село бяхме на една беседка и си купихме домати за обяд от магазина в близост. След минута дойде синът на продавача и ни предложи да си измием доматите у тях. Заговорихме се с продавача и ни предложи да спим в една стая в имота му, в която имаше цимент. Разчистиха я набързо и останахме с тях два дни. Говорихме си много, Ева си играеше с децата, тъй като цялата фамилия живееше на едно място. Настояваха да се храним с тях, беше ни много неудобно, но не приемаха отказ.

Пламена и Ева пред традиционна къща на маите

Снимка: Travelproof

Местна жена тъче цветен хамак на сянка пред дома си

Снимка: Travelproof

Третото семейство, което ще споменем, го срещнахме, докато търсихме място, където да прекараме Нова година. Заговорихме се с едно семейство и ни поканиха да си починем у тях. Познаваха ни едва от 2-3 минути, а ни предложиха да останем в тях и да посрещнем 2022-ра заедно. Останахме с тях 5 дни. Готвихме заедно, Антон работеше на полето с нашият домакин за по няколко часа дневно, за да се отблагодарим за гостоприемството, а аз помагах в готвенето и чистенето на кухнята, тъй като течаща вода липсваше, а това утежнява домакинската работа. Научихме много нови неща с тях, Антон за агрикултурата, а аз добавих нови рецепти към любимите си.

В едно друго селце точно когато приключихме с карането за деня и си почивахме, дойде Бренда - тригодишно момиче, което ни предложи бадеми, които събираше под дървото и чукаше с другите деца в селото. Бе много мил жест. Толкова малко детенце да ти предава урок по добрина е забележително и незабравимо.

Повечето от хората наистина са много гостоприемни, това прави придвижването ни напред по-бавно. Радваме се, че ги срещаме, но след това да си вземем довиждане е най-неприятната част.

Продавач на мебели, който пътува от село на село и продава изработените от него вещи

Снимка: Travelproof

- Пътуването това, което очаквахте ли е?

- Не сме си поставяли очаквания и представи за това пътешествие. Във времената, в които живеем, до няколко часа преди полета не се знаеше дали ще се качим на самолета, защото си правихме тест за коронавирус и така и не ни остана време да мислим как ще е всъщност. А и понякога е по-добре да нямаме очаквания, за да няма и разочарования. В тази част на Мексико, където пътуваме в момента, ни изненадаха гостоприемните местни, гордеят се с кухнята си и откриваме всеки ден различни храни. Например шек - плодова салата от цитруси с чили и сол или пък картофи натопени в мед. Разбрахме, че за всяко ястие си имат различен лют сос или добавка. За момента сме приятно изненадани и от добрата инфраструктура, дори и малките селски пътища са в сравнително добро състояние.

Снимки и разкази от пътешествието можете да следите във фейсбук групата на блога Travelproof.