Ако не можете да бъдете по целия свят на Коледа, внесете целия свят в дома си. При това на най-уютното място в къщата, около което се събират всички - елхата.

Изминалите две години може и да не са от най-добрите за запалените по пътешествията, но ако пропуснатите екскурзии ви натъжават, добавете по частица от Коледите на различни страни върху клоните на елхата.

В Украйна слагат играчка паяк на елхата, във Франция - ябълка, в Испания - акащо човече (испанците знаят как да разбият скуката!).

Защо точно тези фигурки и какво означават те?

Украйна: паяк

Паяжините и паяците са част от Хелоуин на повечето места по света, но в Украйна се свързват с Коледа заради една стара народна приказка. Там можете да видите играчки паяци или мрежи да висят от клоните на елхата.

Имало едно време една бедна жена, която живеела с двете си деца в порутена, празна къща. Един ден през лятото една шишарка паднала на пръстения под и двете деца започнали да се грижат за нея, за да порасне до Коледа и да си имат елха. Така и станало, но когато дошла Коледа, те нямало с какво да украсят елхата. Събудили се сутринта и видели, че цялата елха е омотана в паяжини. Тогава жената отворила прозореца и слънчевите лъчи превърнали паяжините в злато и сребро, а семейството никога повече не изпитало бедност.

Германия: Кисела краставичка

Снимка: iStock by Getty Images

Киселата краставичка е абсолютна зимна (макар и не коледна) класика - защо да не ѝ отредите място на елхата? Разпространено е мнението, че играчката кисела краставичка води началото си от Германия, като хората слагали само една такава играчка на елхата и предизвиквали децата да я намерят. Който успеел, получавал допълнителен подарък.

От друга страна, ако познавате германци, те вероятно нито са чували, нито практикуват тази традиция. Корените ѝ вероятно са някъде през миналия век, когато търговците трябвало да измислят някаква история, за да продадат играчките във форма на кисела краставичка, които никой не купувал.

Испания: акащо човече

Снимка: iStock by Getty Images

Настойчивото присъствие на акащи човечета покрай Коледа е една от най-необяснимите испански традиции. Нарича се "ел каганер" и се поставя при останалите фигурки от сцената с раждането на Христос.

Трудно е да се установи кога и как се е появила тази традиция, но днес преди празника в Испания можете да купите "ел каганер" с лицата на известни политици, актьори и други известни личности. Според една версия тази фигурка символизира изобилието, а според друга е символ на дяволитостта, която всеки носи в душата си, и внася баланс в иначе твърде мирната сцена на Рождество.

Франция: Ябълки

Снимка: iStock by Getty Images

В миналото коледните елхи във Франция се украсявали с плодове, предимно ябълки, защото били свежи по това време на годината. Когато започнало по-мащабното производство на стъклени играчки постепенно истинските ябълки били заменени с изящни такива от стъкло. И до днес играчка ябълка може често да се види на елхата.

Австралия: Миди

Само като си представите, че Коледа се пада в разгара на лятото в Австралия, едва ли ще се учудите, че по австралийските елхи често могат да се видят играчки във форма на миди.

Финландия: Химели

Снимка: iStock by Getty Images

Химели е характерна за скандинавските и балтийските страни украса, която някога се е правела от слама, клонки и яйчени черупки. Поставяла се е над масата на Коледа и е оставала да виси чак до Лятното слънцестоене. Геометричната фигурна в основата на химели е съставена от 12 пръчици, които символизират 12-те месеца в годината. Днес украшения във форма на химели се правят от най-различни материали.

Швеция: Гирлянд от национални знаменца

Снимка: iStock by Getty Images

Шведите са толкова горди със страната си, че на Коледа непременно включват в украсата на елхата си гирлянд, направен от миниатюрни шведски знаменца. Българите не са известни с толкова силните си патриотични чувства, но това би било началото на една хубава традиция, дори и да сложите само едно българско знаменце на елхата.