Когато човек дойде в Берковица, наистина разбира смисъла на думите "Бог е дал на българите късче от Рая". Закътана в полите на една от най-красивите части на Северозападна Стара планина и пазена от величествения връх Ком, извисил се в планината на 2016 метра, Берковица пленява със своята великолепна природа - пъстра есен, снежна зима и цветно лято, изпълнено със сладкия аромат на малини и боровинки и тръпчивия мирис на билки и гъби.

Дебелата снежна покривка на Берковската планина привлича туристи и природолюбители. Благата, които градът под Ком притежава, създават предпоставка за превръщането му както в център на съвременната икономика, така и в предпочитана дестинация за културен, селски и спортен туризъм, разказват от общината и припомнят позабравени от някои характеристики от часовете по география на този прекрасен край.

Град Берковица е разположен в Северозападната част на България в красивата берковска котловина, в полите на Берковския Балкан под връх Ком. От юг и от запад Берковица е оградена от величествените ридове на Западна Стара планина. Границата със Сърбия е на 90 км, Областният център Монтана - на 25 км, а на 80 км е столицата София.

Градът има древна история, която датира още от първото хилядолетие пр.н.е., когато земите на днешна Берковица са били обитавани от тракийските племена Мизи и Трибали. По времето на Римската империя селището, носещо името "Berk Vitis", което означава "Хълм на победата", е било разположено около хълма "Калето", където днес има останки от крепостни стени и основи на църкви.

Оцеляла през вековете, днес съвременна Берковица е модерен град, изпълнен със зеленина и спокойствие.

Берковица притежава и архитектурно богатство. Повече от два века меденият звън на Часовниковата кула, строена през далечната 1762 година и превърнала се в символ, оглася града повече от два века. Крепостта "Калето", чешмата "Малинарка", изградена от берковски розов мрамор в чест на девойките малинарки, възпети от Иван Вазов, "Дървото на живота" - дървена пластика, изобразяваща герои от произведения на Йордан Радичков.

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Туристите посещават къщата-музей на Вазов, където големият български писател е живял, докато е бил съдия в града, Етнографския музей, църквата "Св. Николай Чудотворец". Привлича и екопътеката "Хайдушки водопади".

Чудни и многобройни са природните забележителности в Берковския Балкан, заради които той се посещава целогодишно от почитатели на природата. Тук се наблюдават характерните за Стара планина високи заоблени върхове, стръмни била и долини, масиви от широколистни и иглолистни гори - букови, смърчови, елови, клекова растителност по високите места, характерни с богат и разнообразно представен животински свят - диви свине, вълци, лисици, сърни, диви котки, различни видове птици. Гордост за берковчани е връх Ком, който е и начална точка на най-дългия и един от най-атрактивните планински туристически маршрути - по билото на Стара планина "Ком - Емине" с почти 600 км дължина.

От върха на югоизток се наблюдават връх Среден Ком с красивия резерват Горната кория под него и емблематичните за района Хайдушки водопади, скрити дълбоко в долината на Голяма река, стотици метри по-ниско.

Връх Малък Ком е разположен на югоизток от връх Среден Ком и от него се откриват красиви панорамни гледки към връх Щърковица, Берковското поле, прохода Петрохан, било Козница с екзотичния връх Тодорини кукли, а в далечината на изток силуетa на Врачанския Балкан.

Високо в Берковския Балкан, в подножието на връх Среден Ком, се намира ски зона Ком, допълват от местната управа привлекателната картина. От град Берковица до ски зоната нея се достига по асфалтов път. Зоната разполага с три уютни хижи, разположени в непосредствена близост до ски писта Ком. Общият капацитет на легловата база е 140 места.

Снимка: iStock by Getty Images

Ски писта Ком, с дължина 800 м, е разположена в местност Горната кория. На разположение на посетителите е влек тип "котва".

Освен удоволствието от шеметното спускане по пистата, посетителят е впечатлен от невероятно красивата панорама наоколо - покритите в бяло мощни била на върховете Среден и Малък Ком, чудните гледки към Берковското поле и град Берковица от птичи поглед. От ски зоната любителите на Берковската планина могат да се разходят и в снежния рай наоколо, да се насладят на тишината и спокойствието на природата, да се възхитят на вековните борови гори. Оттук подготвените планинари поемат по своите снежни планински маршрути. В зоната на пистата, за удобство на скиорите, са разположени чайна и ски гардероб. Ски зона Ком е едно прекрасно място за отдих през зимата.

Всеки, докоснал се до природните дадености на Берковица отнася със себе си късче любов в сърцето си, късче от Рая.