Отличните условията за ски в планинския курорт "Беклемето" привличат любителите на зимния спорт. Особено през почивните дни хотелите и къщите за гости са препълнени, а ски пистите оживени от опитни и начинаещи скиори.

На една от пистите срещаме Веселин от Троян, който кара ски от малък. По спорта го е запалила неговата сестра - българската състезателка по биатлон Милена Тодорова.

"Приятно е за каране в момента, пистите са идеални", казва за БТА Веселин.

Тази година зимният сезон е започнал по-рано от миналата, тъй като атмосферните условия и наличието на сняг го позволяват. Отворени са и двете писти, които се обработват с естествен и технологичен сняг, разказа за БТА ски учителят Ангел Станев.

"Имахме късмет да завали сняг точно преди коледните празници. Получи се много добре, имаше туристи, които учим да карат ски. Основната ни идея е точно това - да научим хората да карат ски, да са сред природата, да се разнообразят малко, защото всеки напоследък е бил затворен вкъщи, да подишат чист въздух и да се радват", каза ски учителят.

Снимка: БТА

Според него миналата година, когато заради пандемията имаше период на локдаун, интересът към ски курорта е бил по-силен. Въпреки това и сега има много желаещи да се научат да карат ски и дори родителите да не карат, водят децата да се докоснат до този спорт, отбеляза той. По думите му в обучението на децата е нужен специален подход, тъй като не обичат трудностите.

Най-малките започват от 3-4 годишна възраст, в зависимост от физическото развитие. "Все пак се изисква да имат и развита мускулатура. Най-добре се получава при децата, защото те не са развили двигателните си навици и по-лесно се отпускат. Щом има усмивки на лицата и децата искат все повече и повече да карат, значи сме си свършили работата", посочи Станев.

Снимка: БТА

Той уточни, че се спазват всички противоепидемични мерки в ски гардероба. Макар помещението да е голямо, се допускат максимум по шест души, които задължително носят маски. Извършва се и пълна дезинфекция.

Цените този сезон са увеличени с по пет лева. Дневните карти за влек са 35 лева за възрастни и 25 лева за пенсионери и деца, като се предлагат и полудневни. Ски оборудването на ден за възрастни е 25 лева, а за деца до 14 години - 20 лева, като се правят отстъпки при наемане за повече дни. Ски екипировката по-висок клас е 30 лева, наем на сноуборд - също 30 лева.

Училището разполага с петима лицензирани учители. Индивидуалното обучение струва 50 лева за час, а при груповото цените варират според броя на учениците.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Безплатна обаче е пързалката в курортния комплекс, която през почивните дни събира семейства от цялата страна. Малки и големи истински се забавляват, спускайки се с шейни и други подръчни средства.

"За пръв път идваме. Мястото е страхотно особено за деца, но и за възрастни - да се спускаме с шейни, да се върнем назад към детството. Определено за в бъдеще ще го посещаваме по-често. Много е хубаво. Спокойствието те обзема, въпреки шумотевицата и детския смях", каза за БТА Радостина Банкова от Ловеч.

Дали на ски или с шейна няма значение, важно е да сме сред природата и да се забавляваме, категорични са любителите на зимните активности.