Родопите са една от най-обичаните планини, пълни с легенди, мистика и места, създадени да им се възхищаваш.

Като Чудните мостове - място, където човек може да помисли за величието на природата дори и в компанията на тълпите, които изпълват мястото лятно време. 

Какво ще видите при Чудните мостове

Скалните арки на Чудните мостове изглеждат красиво на снимки, но нищо не може да се сравни с усещането, когато човек застане в подножието им и се почувства толкова миниатюрен и незначителен, колкото всъщност е (но нали все се мислим за голяма работа!).

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Големият мост е с размери 100 на 15 метра и се състои от три арки. Когато вдигнете глава нагоре, имате над 40 метра до най-високата точка.

На 200 м по течението на реката има още един, Малкият мост, който е непроходим. След него има и трети мост, който всъщност е пещера, която поглъща водите на река Еркюприя, за да излязат отново на повърхността след три километра.

Разрешено е да минавате и под мостовете, и отгоре по тях, като повечето туристи преминават сам отдолу.

Ако искате да си вдиганете адреналина, край мостовете има алпийски тролей.

Легендата за Чудните мостове

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Проучванията казват, че преди да станат мостове, скалните арки са били пещера, която се рушала под въздействието на водите на река Еркюприя. Няколко по-големи срутвания оформили сегашния вид на мястото.

Легендата обаче казва, че преди това Чудните мостове са били змей.

Според една версия на легендата, пастирите в тази част на Родопите били обезпокоявани от крилат змей, който изяждал добитъка им. Дълго умували какво да предприемат и накрая един от тях предложил план. Натоварили едно магаре с торби с прахан (някога с прахан палели огън, представлява вътрешността на вид дървесна гъба) и го пратили към змея. Като видял лесната плячка, земят не устоял и го излапал заедно с торбите. Вътре в стомаха му обаче започнал да се разгаря огън. Змеят не можел място да си намери. Накрая се свил в една дупка в земята и там дошъл краят на дните му. След години, когато тялото му изгнило, останали само сводестите му кости.

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Според друга версия земят вдишал праханта, от което му се докихало. Намирал се в една пещера, когато кихнал, а мощният му дъх отвял стените ѝ и тя се превърнала в известните ни днес скални мостове.

Къде да отседнете

Чудните мостове са реалистични за еднодневно посещение от Пловдив и района, но пътят може да ви дойде в повече, ако идвате от по-далеч. Ако искате да останете в планината и след залез, можете да си резервирате място в хижите до скалния феномен - хижа "Чудните мостове" и хижа "Скалните мостове". Ако искате да комбинирате в планински преход, можете да стигнете до хижа "Кабата" по маркирана пътека. Почитателите на селския туризъм могат да намерят къщи за гости в близките села Забърдо и Орехово. Ако обичате дългите планински преходи, има маркирана 2-дневна пътека от село Орехово до село Забърдо.

Как да стигнете

Чудните мостове се намират на 70 км от Пловдив по пътя за Пампорово и Смолян. Има отбивка от главния път с табела към Чудните мостове. След отбивката пътят е с хубав асфалт, но е тесен.