В тези градове има толкова много пластове история и култура, че можете да се връщате отново и отново и всеки път да откривате нови улици, сгради, тайни местенца или ресторанти и барове. И ако столиците на Великобритания, Италия и Франция са в списъка ви, ето няколко насоки, които ще ви изпратят встрани от утъпкания път, но на вълнуващи места.

Илюминация, динозаври и една недооценена гледка в Лондон

Предполагаме, че вече сте "покрили" основните забележителности - любували сте се на Биг Бен, Лондонското око и вече познавате историята на Лондонската кула.

Но има и много по-нестандартни забележителности, които да разгледате. Музеят на сър Джон Соан в Холборн е уникално място; архитектурната съкровищница на човек, който някога е организирал парти около новопридобития си саркофаг. Ще откриете и тайна стена - зад която се крият неподозирани ценни картини. Прозорците и цветните стъкла са така красиво подредени, че придават на цялото преживяване особена аура.

Снимка: soane.org

За още фантастични светлини се отправете към God's Own Junkyard в Уолтъмстоу, Северен Лондон. Това е мястото, където неонови надписи заживяват втори живот като инста-фотографии. Вътре има малко кафене, което няма как да не повиши настроението ви, докато отпивате от кафето си и се къпете в неоновите светлини.

Снимка: godsownjunkyard.co.uk

Ако пътувате с деца, ще оцените следващото предложение. Паркът Crystal Palace е особено подходяща зелена зона за деца, които ще харесат скулптурите на динозаври, но истинските юрски уроци със сигурност се учат най-добре в Природонаучния музей - не го пропускайте. Недалеч от Crystal Palace, в югоизточната част на Лондон, се намира музеят Horniman - друга семейна атракция.

Снимка: iStock by Getty Images

Намирането на идеалното място, с перфектната гледка към града, е важна част от всяко пътуване. Проблемът е, че всички останали имат същата мисъл (и същите снимки), а това може да се окаже и скъпа точка от маршрута. За по-добро съотношение цена-качество, защо не се изкачите на Паметника на Големия пожар в Лондон - само 6,70 евро за провокираща мисълта и чувствата гледка към река Темза.

Снимка: iStock by Getty Images

Канали, джаз барове и един различен квартал в Париж

Айфеловата кула е една от най-прехвалените туристически атракции във Франция. Спестете времето и парите си и направете нещо различно.  Всъщност, ако пренебрегнете изцяло монументалния Париж - включително Триумфалната арка - ще откриете някои очарователни атракции... под земята.

Снимка:musee-egouts.paris.fr

Можете да научите много за един град от канализацията му, както ще открият посетителите на Музея на канализацията в Париж по време на обиколката из това историческо подземие. Катакомбите предлагат по-мрачен маршрут през тунелите на града, с подредени черепи и философски разсъждения за "империята на смъртта".

След като се върнете на повърхността, можете да се разходите до Люксембургските градини, за да подишате малко свеж въздух и да се полюбувате на миниатюрна лодка в езерото с патици - очарователно занимание за деца. За по-спокойно място в този великолепен парк потърсете фонтана Медичи в северния ъгъл, където лесно можете да прекарате един следобед с добра компания или книга.

Снимка: iStock by Getty Images

Разбира се, няма да ви е трудно да намерите прекрасни ресторанти в Париж, но за да се насладите на оживена атмосфера, с която може би не сте се сблъсквали досега, опитайте Le Marché des Enfants Rouge в Маре.

Le Lapin Agile е легенда, задушевен джаз бар в Монмартър, който няма да откриете в нито една от туристическите препоръки. Изпълненията са в кабаретен стил, очаквайте да чуете песни от репертоара на Едит Пиаф и Серж Генсбур. Шоуто ще ви струва 35 евро, но в цената е включено и питие и - повярвайте ни - заслужава си да се насладите на шикозното парижко преживяване.

Снимка: официална фейсбук страница

Батиньол в 17-и район не е "квартал", за който много туристи са чували. Въпреки че е малко по-отдалечен, там има страхотни boulangeries(пекарни) и невероятни площади зад всеки ъгъл, където ще видите парижани да се наслаждават на сутрешното си кафе на слънце. В Батиньол се намира и един малък винтидж магазин, наречен "Fripery Paris" на улица Бурсо, в който има красиви предмети, подбрани ръчно от собственика.

Работнически квартали, таен ресторант и прекрасни градини в Рим

Един от начините да получите алтернативна гледка към вдъхващия страхопочитание силует на Рим е да се отправите пеша или с автобус към хълма Авентин. Тук ще откриете голям площад и стена от бели камъни, принадлежащи на Приората на Малтийските рицари. Със сигурност ще се натъкнете на опашка от хора (все пак това е Рим), желаещи да погледнат през ключалката на зелената врата.

"Когато дойде вашият ред, погледнете през нея и ще видите в далечината купола на базиликата "Свети Петър", пише италианският журналист Лило Монталто Монела и съветва: "Най-доброто време за посещение е сутрин, когато слънцето изгрява над града".

Снимка: iStock by Getty Images

Вечерите са време за аперитиво в Рим, на което също е най-добре да се насладите с гледка към покрива или на оживения площад и пазар Campo dei Fiori.

Голямата красота на Рим е очевидна, но тя се крие и в най-малките детайли. Британският журналист Андреа Карло описва как я открива в скрити дворове, тайни църкви и древноримски мозайки в мазето на малкия ресторант Trattoria Tritone 1884.

Снимка: официална фейсбук страница

"Рим не е само неговият център. Истинският му дух и най-автентичната му кухня могат да бъдат открити само в работническите му предградия, известни като "Borgate". Те все още са недокоснати от масовия туризъм и си заслужава да отделите един ден от пътуването си", съветва Лило.

За една спокойна еднодневна екскурзия вземете автобус на изток от града до градините Тиволи във Villa d"Este. Тук ще откриете зашеметяващи фонтани и езерца на различни нива - и идеалното място за възстановяване на силите, докато се подготвяте да се впуснете в потайностите на Рим.

Снимка: iStock by Getty Images