На скорошна неформална среща на министрите на туризма на ЕС бяха обсъдени начини за намаляване на използването на пластмаса в туристическия сектор. От една страна, това е въпрос на политика и на общи правила, а от друга - всеки може да допринесе с личния си пример и с промени в начина, по който пътува, независимо дали правилата го задължават или не.

Ето няколко начина да пътувате по-устойчиво - по-добре за вас, по-добре за планетата.

Носете си бутилка за многократна употреба

Многократната бутилка за вода отдавна се е превърнала в част от живота на много хора, но не са малко и тези, които посягат към пластмасовите бутилки с минерална вода, щом ожаднеят на път. Това правило важи за страни, в които водата от чешмите е питейна.

Ако искате да сте еко дори и на места, където водата не е питейна, продават се най-различни филтри за пречистване, включително и бутилки в вградени филтри.

Откажете сламката

Когато поръчате коктейли в някое заведение, още при поръчката уточнете, че не искате сламка. Сламките за еднократна употреба вече са история в ЕС, но не и в останалата част на света.

Снимка: iStock by Getty Images

Носете си памучна торба, когато пазарувате

Торбата от памучен или друг плат заема много малко място в багажа, а винаги може да ви влезе в употреба - с нея може да уплътните нещо чупливо в куфара, да приберете мръсни дрехи или да пазарувате сувенири в туристическите зони, без да се прибирате с цял куп найлонови торбички.

Откажете се от пластмасовите купички за сладолед

И от пластмасовите лъжички. Дори да не ядете вафлената фунийка, тя няма да остави такава трайна следа в природата, както купичката и лъжичката, с които иначе ще ви поднеса сладоледа.

Носете си собствена козметика

Макар че в един момент се носеше слух, че хотелите използват многократно малките шишенца с шампоан, балсам и душ гел, няколко големи вериги официално отрекоха тази информация. Всяко шишенце отива на боклука, след като го изразходите. За да спестите това, може да си носите собствена козметика. Ако не искате да пътувате с големите шишета с шампоани, използвайте свои собствени малки бутилки за зареждане.