Много често гостите на хотелите питат за паролата за Wi-Fi още преди да са разбрали кой е номерът на стаята им. Но макар и да не изглежда като нещо опасно, използването на безжичната мрежа на хотела може да доведе до кражба на данни от смартфона или лаптопа ви.

Трябва ли това да ви откаже изцяло от ползването на публичен Wi-Fi и да превръща в параноици на тема киберсигурност? Според специалистите не е нужно, но е добре да имате предвид няколко основни неща.

Защо хотелският Wi-Fi не е сигурен?

Wi-Fi мрежите в хотелите обикновено нямат никаква защита. Все пак хотелите са специалисти по настаняване на гости, а не по киберсигурност.

"Това означава, че всеки, намиращ се близо до хотела, може да влезе в хотелската мрежа и да наблюдава интернет трафика от и към нея. Всеки свързан компютър или смартфон може да бъде хакнат," казва Рон Тосто, основател на компания за киберсигурност "Сервадус Консултинг". "Всеки, който избере да свърже смартфона или компютъра си към хотелската мрежа дава публичен достъп до устройството си," допълва той.

Но дали хакерите изобщо имат интерес към хотелите и техните гости? При толкова банки, фондове и технологични компании за хакване, хотелите изглеждат като малко вероятна мишена. Въпреки това от началото на пандемията се отчита ръст на хакерските атаки към хотелския бизнес, в частност когато става въпрос за разплащателни карти.

А според доклад на PwC Hotels Outlook хотелите са втори по брой пробиви в системата след онлайн магазините. Като към това се добави и ниското ниво на защита на Wi-Fi мрежите в хотелите, става ясно защо все повече кибератаки са насочени към тях.

Как можете да използвате хотелския Wi-Fi безопасно?

Все пак има начини, по които можете да подобрите сигурността си.

1. На първо място Тосто съветва да се използва VPN. "Използването на VPN пречи на други хора, свързани към хотелската мрежа, да видят трафика от вашия компютър и ограничава възможността за дистанционно проникване в компютъра ви," казва той.

2. Друг съвет е да внимавате всички сайтове, които посещавате, да са сигурни. Ще познаете дали един сайт е сигурен по иконката със заключен катинар отляво на URL адреса.

3. Когато се свържете към Wi-Fi мрежа, вашият лаптоп или таблет може да ви попита дали използвате своята домашна мрежа, мрежа в офиса или обществена мрежа. Не подминавайте този въпрос. Ако отбележите, че използвате обществена мрежа, от съображения за сигурност устройството ви автоматично ще изключи възможността за споделяне на файлове.

4. Когато използвате хотелския Wi-Fi, избягвайте да въвеждате чувствителна информация като номер и детайли на банкова карта или потребителско име и парола на важни услуги. Ако например трябва да си купите самолетни билети или нещо друго онлайн, изключете Wi-Fi мрежата и извършете покупката през мобилния интернет. Направете същото, когато влизате в профила си в своята банка, служебен имейл и други.

5. За дейности, които изискват малко интернет, най-добре е да ползвате мобилния си интернет, като при нужда си пуснете hotspot към компютъра. При високата скорост на интернета и голямото количество данни, включено в повечето месечни планове на мобилните оператори, това е добра и лесна алтернатива да се предпазите от атаки.

6. Сменете паролите си. Ако ви се е наложило да ползвате хотелския Wi-Fi, сменете паролите си веднага след края на пътуването си.