Когато попаднете за първи път на ново място, едно от най-вълнуващите неща за откриване е местната кухня.

Всяка страна има своите вкусове и аромати, своето вино, улична храна и особености в дребни неща като часът за хранене и размера на бакшиша за сервитьорите. Колкото по-добре познавате тези особености, толкова по-малък е шансът е да станете жертва на туристическите капани, които неминуемо са заложени на всяко популярно сред пътешествениците място.

Има обаче и няколко общи съвета, които ще ви помогнат да се храните като местните, където и да сте.

Не се осланяйте само на онлайн ревюта

Онлайн ревютата могат да бъдат отправна точка при избора на добро заведение, в което да хапнете, но често те могат да бъдат манипулирани. Най-сигурният начин да не попаднете в туристически капан, е да попитате местните за препоръка. Персоналът в хотела ви е добра идея, макар понякога и той да не е най-добрият източник на информация.

Избягвайте туристическите зони

Няма правило, според което всеки ресторант в оживените туристически зони на града е капан, но е 100% сигурно, че за храната, дори и да е добра, в тези места ще платите много повече, отколкото ако отидете на няколко пресечки встрани.

Най-добрият избор на места за хранене са тези, които са пълни с местни. Ако има и опашка - още по-добре, това е вашето място!

Снимка: iStock by Getty Images

Проучете къде са студентските райони

Заведенията в студентските райони обикновено са евтини и сервират традиционна и обикновена храна, с която се хранят и самите местни хора.

Възползвайте се от обедните менюта

В много страни заведенията имат обедно меню, което често включва местни специалитети на намалена цена. Възползвайте се от тях, за да опитате неща, за които по принцип трябва да платите повече.

Ако храната е съмнително евтина, вижте цените на напитките

Има заведения в туристически зони, в които храната изглежда съмнително евтина. Когато смело поръчате пълна маса, сервитьорът може да ви предложи вино или безалкохолни напитки, чиито цени не сте видели в менюто. Точно тук може да паднете в капана и да платите 10 евро за газирана напитка или 70 евро за бутилка вино, без дори да разберете.

Проучете въпроса с бакшишите

Има страни, в които оставянето на бакшиш не е характерно и дори може да бъде сметнато за обидно. Има и други, където това е част от културата на хранене в заведение. Проучете как стои въпросът за дестинацията, до която пътувате - прието ли е и колко бакшиш да оставите.

Научете няколко важни думи на местния език

Ако поръчвате храна в ресторант в оживена туристическа зона, вероятно ще можете да се оправите на английски или друг чужд език, но ако сте почитатели на уличната храна или избирате заведения извън туристическите зони, може да са ви нужни малко познания по местния език. Запишете си думите за нещата, които не ядете - например в голяма част от Азия е добре да знаете изрази като "без люто". Свалете си приложение за превод като Google Translate или подобно.

Прочетете още нашата поредица Съвети за пътуване >>>