Когато някой каже "Нидерландия", в главата ви обикновено изникват няколко образа - лалета, вятърни мелници, дървени обувки, канабис, червени фенери.

Макар исторически много европейски държави да са имали вятърни мелници, никоя друга страна не е така неразривно свързана с образа им както Нидерландия.

Причината е проста - в продължение на векове мелниците са били единствен спасител на местните от водата. Благодарение на тяхната мощ и сложните системи от диги и канали нидерландците са успели да си отвоюват обработваема земя там, където би трябвало да има само море.

Мелниците са използвани също и за обработка на сурови материали и за енергия за различни производства. Днес нямат почти никаква икономическа стойност, но продължават да се издигат навсякъде из Ниските земи и да привличат вниманието на туристите с разпознаваемите си силуети.

Вижте снимки на нидерландски мелници в галерията >>>

"Уникални по рода си" - Наполеон

В Заансе Сханс е имало 600 мелници, образуващи първата индустриална зона в Нидерландия

Снимка: iStock by Getty Images

Заансе Сханс, Нидерландия

Снимка: iStock by Getty Images

Когато пристига за първи път в района на Заансе Сханс, Наполеон възкликва: "Уникални по рода си!". Причина за удивлението му е гледката на 600-те мелници, които образуват една от първите индустриални зони в света. Тук се произвеждали консерви, имало фабрики за сирене и преработка на мляко и десетки други предприятия.

Мелниците били използвани за смилане на подправки, производство на боя, рязане на дървесина и производство на масла.

Днес 250-годишният парк с вятърни мелници Заансе Сханс е превърнат в музей на открито и е едно от най-добрите места, където можете да видите мелници и да научите повече за историята им целогодишно. Освен това тук има старинни къщи, пекарни и музеи, посветени на живота в района преди векове.

Изглед към традиционна къща в Заансе Сханс, Нидерландия

Снимка: iStock by Getty Images

Любима на посетителите е фабриката за шоколад от 20-и век, където оригиналните машини все още произвеждат шоколад и бисквити.

Ако цените грандиозните гледки, петте най-големи мелници в света можете да видите в центъра на град Схидам.

Една от най-големите мелници в света в Схидам, Нидерландия

Снимка: iStock by Getty Images

Схидам, Нидерландия

Снимка: iStock by Getty Images

Всяка от тях е висока над 33 м и е участвала в производството на холандски джин - дженевер. Силата на мелниците е използвана за смилане на основната съставка - зърното за алкохола.

Ако търсите красота и място за разкошни снимки, 19-те отводнителни мелници в Киндердейк са точната посока. Те са част от Световното наследство на ЮНЕСКО и са най-доброто място да научите как съоръженията допринасят за отводняването на парчета суша под морското ниво в продължение на повече от 1000 години. Можете да видите близо 300-годишните мелници и докато плавате с лодка или карате колело.

Национален ден на мелниците

Мелниците в Киндердейк са едни от най-фотогеничните в Нидерландия

Снимка: iStock by Getty Images

Поглед отвисоко към отводнителната система в Киндердейк

Снимка: iStock by Getty Images

И други искат да влязат в кадър

Снимка: iStock by Getty Images

Всяка година вторият уикенд на месец май се отбелязва тържествено от нидерландците като Национален ден на мелниците (Молендаг).

За два дни 950 вятърни и водни мелници в страната отварят вратите си за посетители и това е невероятна възможност да видите много от тях не само отвън, но и отвътре.

Управителите на мелниците полагат голямо старание да украсят съоръженията си с цветя и знаменца и с радост посрещат любопитните посетители. Те ще ви разведат из мелницата, ще ви разкажат за какво точно се е използвала и дори може да ви помолят да им помогнете да завъртят платната. На повечето места има организирани забавни игри за децата.

Мелници в Киндердейк

Снимка: iStock by Getty Images