Канди е последната столица на древните царе на Шри Ланка, а заради по-голямата си надморска височина през колониалните времена е била любимо място за бягство на администраторите, които искали да се спасят от жегата.

Градът е място на красотата, закътано край бреговете на езеро в централните части на страната. Но не толкова красотата, колкото една малка реликва е това, което привлича поклонници и туристи от цял свят тук.

В Храма на свещения зъб реликва се пази - да, зъб (ляв кучешки), за който се вярва, че е принадлежал на самия Буда. През вековете са се водили войни и вражди за тази ценност, а днес, макар да се пази на сигурно в храма, тя не е изложена пред очите на посетителите.

Всеки може да влезе в сериозно охраняваната зала на храма, където се пази зъбът. Самият зъб обаче е прибран в златна кутия във форма на ступа, която от своя страна, съдържа още шест подобни кутийки, всички инкрустирани със скъпоценни камъни и всяка по-малка от предишната.

Зад тази завеса в седем златни кутии във форма на ступа се пази зъбът на Буда

Снимка: iStock by Getty Images

Когато влизат при реликвата, поклонниците поднасят като дар свежи цветя.

Поклонниците поднасят свежи цветя, за да почетат реликвата

Снимка: iStock by Getty Images

Храмът на свещения зъб реликва е в местен кандийски стил с дялани каменни колони цветен интериор, пълен с изображения на лотуси и гравюри със злато, сребро, бронз и слонова кост. Единственият знак, че тук се пази нещо безценно, е златният покрив на храма. Около него има още няколко по-малки светилища и музеи, включително Световния музей на будизма.

Пътешествието на един свещен зъб

Снимка: iStock by Getty Images

Град Канди е последната спирка на пътешествието на зъба на Буда. Донесен е нелегално в Шри Ланка от град Калинга в Индия от принца и принцесата на страната в началото на четвърти век. Зъбът става символ на царете на Шри Ланка и през вековете е пренасян и грижливо пазен всеки път, когато столицата на острова се сменя. Само в Канди три храма са унищожени (от португалците, от нидерландците или от времето), докато през 1739 г. бъде построен този, който се издига и днес. За последен път сградата е повредена при бомбени атаки от местни бунтовнически формирования през 1989 и 1998 г., но след това е изцяло възстановена.

Какво трябва да знаете

Част от ритуалите по почитане на зъба са свързани с музика

Снимка: iStock by Getty Images

Танцьори по време на тържества край храма в Канди

Снимка: iStock by Getty Images

Може би най-зрелищният момент да бъдете тук е по време на фестивала Есала Перахера, посветен на ценната реликва. Провежда се в края на юни или началото на юли и е свързан с пъстри шествия. Ресторантите и магазините, които се намират по трасето на шествията, продават билети за тези, които искат да гледат отблизо.

Храмът е под закрилата на ЮНЕСКО от 1988 г. Близо до него се намират древният кралски дворец на Канди, днес превърнат в археологически музей. Храмът е свещено за будистите и ако планирате да го посетите, облечете се с дрехи, които покриват раменете и коленете ви. Не забравяйте да свалите обувките си, преди да влезете. Храмът често е претъпкан с туристически групи, тайландски монаси и местни поклонници.