Чаят е най-популярната напитка в света след водата. В някои страни го пият заради тонизиращите му свойства, в други има сложни ритуали около консумацията му. Ароматната напитка е чудесен повод да намалите темпото и да отделите специално време за себе си.

Има исторически данни, че китайците са пиели чай преди 5000 години. Смята се, че растението започва да се отглежда най-напред в североизточна Индия, северен Мианмар или югозападен Китай, но е невъзможно да се определи точното място. 

Всяка година на 21 май светът отбелязва Международния ден на чая - инициатива на ООН, която цели да обърне внимание на ползите от напитката, важността на устойчивото ѝ производство и значимостта ѝ за борбата с глада в света.

Ако и вие не започвате деня си без освежаваща чаша черен или зелен чай, със сигурност ще харесате следващите дестинации, където или има чаени плантации, или пенето на чай е наистина специално преживяване.

Индия

Снимка: iStock by Getty Images

Индия е втори производител на чай в света, но голяма част от произведеното изобщо не успява да напусне страната - около 70% от отгледания в Индия чай се изпива от самите индийци. Тук се отглеждат две от най-популярните разновидности чай - Асам и Дарджилинг.

Как го пият индийците: Докато сте в Индия, вижте някоя от хилядите чаени плантации в страната и не пропускайте да си вземете чай масала от уличните продавачи. Тази напитка се приготвя от чаени листенца. варени в мляко, захар и микс от подправки. Всяко семейство и всеки продавач има своя емблематична рецепта, която често включва джинджифил, кардамон, канела, черен пипер, индийско орехче, анасон и други.

Япония

Снимка: iStock by Getty Images

В Япония пиенето на чай, като много други неща, е издигнато до изкуство. Чаена церемония и чай матча в най-различни форми са двете неща, които задължително да опитате. Самата церемония се практикува от повече от 500 години, но се знае, че японците пият чай поне от хиляда години.

Как го пият японците: На много места в страната можете да посетите традиционна чаена церемония, където ще ви посветят в тайни като това накъде трябва да е обърната чашката и за какво служат големите ръкави на кимоното. Киото е една от най-добрите дестинации за тази цел.

Турция

Снимка: iStock by Getty Images

В страната, дала на света турското кафе, всъщност най-много се пие чай. Стъклени чашки във форма на лале се разнасят по улиците и чаршиите на Истанбул и вашето пътуване до града на Босфора също не може да мине без тях. Всяко заведение има специален чайник, в който винаги има готова запарка. Чаят сгрява в студените дни и разхлажда в горещите летни следобеди.

Как го пият турците: Силен, силно подсладен и горещ, по всяко време на деня.

Китай

Снимка: iStock by Getty Images

Често Китай е първата страна, за която се сещате, когато мислите за чаена дестинация. Тя е най-големият производител в света и място, където чаят се консумира в десетки форми и вкусове. Според легендата преди повече от 4000 години изсушено листенце от чай случайно паднало в чашата на китайския император и оттогава всички в страната започнали да го пият.

Как го пият китайците: В Китай чаят е лекарство, напитка за празници и за всеки ден, а разновидностите са толкова много, че няма да ви стигне времето да ги опитате всички - черен, зелен, бял, улонг, жълт, ароматизиран, ферментирал, жасминов, билков...

Великобритания

Снимка: iStock by Getty Images

Каквото и да става, никога не повдигайте кутрето си, докато пиете чай в Англия! Това е едно от основните правила от чаения етикет, което трябва да запомните. Англичаните пият чай в огромни количества, при това по всяко време на деня.

Как го пият англичаните: Всеки може лично да провери какво прави чаят в 5 следобед толкова специален. В много ресторанти, барове и чайни можете да си запазите място за традиционното преживяване, по време на което чаят се сервира с леки закуски, сандвичи и сладки. Шампанското е по желание. Традиционните кифлички скоунс - не.

Бутан

Снимка: iStock by Getty Images

В страната на най-щастливите хора също се пие много чай - и за удоволствие, и от практична гледна точка. Тук, както и в близкия район на Хималаите в съседен Непал, чаят се нарича суджа.

Как го пият бутанците: Към водата и чаените листенца местните хора добавят масло от як и сол - това прави чая гъст, кремообразен и много калоричен - нещо задължително за суровите условия в някои части на страната.

 

Шри Ланка

Снимка: iStock by Getty Images

Цейлонският чай е световна емблема и като един от най-големите производители в световен мащаб Шри Ланка ще ви предложи всякакви чаени преживявания - от разходки сред плантациите до турове из фабриките за преработка и тематични дегустации.

Как го пият местните: Тук на почит е черният чай, като вкусовете значително се различават в различните краища на страната - колкото повече увеличавате надморската височина, толкова по-лек става чаят.