Мостът с девет арки е едно от местата в Шри Ланка, които със сигурност всеки е виждал в интернет, преди да стъпи за пръв път в страната.

Той е еднакво удивителен както от яркосиния (или понякога яркочервения) влак, който минава по него, така и от околните обрасли с тропическа растителност хълмове.

Ходенето по моста е разрешено, затова през повечето дни ще го видите пълен с хора, включително и докато по него минава влакът!

История на Моста с девет арки

Снимка: Unsplash

Съоръжението е виадукт, построен през 20-те години на миналия век от екип от местни и британски инженери.

Дълъг е 90 м и е висок 25 м.

Според слуховете малко след започването на строителството избухва Първата световна война, заради което всичкото желязо в Шри Ланка (тогава с името Цейлон и британска територия) е пренасочено за оръжия за британските войници. Изграждането временно спира, а за да бъде довършен мостът, строителите използват само цимент и камъни, без желязо.

Туристите могат да видят моста от влака, да се разходят по него, да го видят от пътя, който минава под него, както и от съседните по-високи хълмове.

Снимка: Unsplash

Къде се намира

Мостът с девет арки се намира между Ела и Демодара. До него може да се стигне както пеша, така и с тук-тук от Ела. Макар да се намира насред джунглата, пътеките до него вече са добре утъпкани от туристите.

Снимка: Unsplash

Кога да го посетите

Мостът е доста популярен сред туристите и след 9-10 часа сутринта вече е пълен с хора. Най-доброто време за посещение е рано сутрин - меката светлина на сутрешното слънце прави мястото особено магично.

Влакът минава шест пъти дневно по моста, като точното разписание е по азиатски променливо. Можете да попитате в хотела си какво е текущото разписание или просто да отидете и да изчакате влака - вероятно ще чакате не повече от час. Околностите на моста и възможностите за снимки са толкова разнообразни, че няма да усетите как минава времето.

В околностите на моста има много места за хапване.