Ако сте в Плевен и искате да прекарате ден сред природата, обикновено се сещате за парк "Кайлъка".

В района обаче има и други, малко познати местности, където можете да се насладите на тишината на природата без тълпи от посетители.

Река Чернелка е десен приток на Вит и се вие като змия сред възвишенията на Плевенските височини, като прорязва ждрело по пътя си.

Околните скали се извисяват до 30-40 метра над реката. На места пътеката минава по мостчета над реката, има и кътове за отдих.

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Близо до село Горталово се намира и друга интересна забележителност - Разцепения камък. Табелка до камъка разказва легендата, според която Крали Марко три дни и три нощи се бил по тези земи с Муса Кесаджия. Като видял, че не може да победи, Муса Кесаджия го ударил на бяг, а Крали Марко толкова се ядосал, че загубил следите му, че ударил със сабята си скалата и тя се разцепила.

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Как да стигнете до каньона на Чернелка от Плевен

Изходната точка за каньона на река Чернелка е от паркинга зад Панорама "Плевенска епопея" в Плевен. Може да се отиде и с кола от село Тодорово до паркинга над бившата хижа Капчука (около 4 км, последните 3 от които са в лошо състояние). Изходна точка може да бъде и село Горталово, откъдето вървейки по долината на реката преди и след бившата хижа Капчука има възможност за изкачване на скалния венец.

Цялата пътека от Панорамата до каньона на Чернелка може да се мине за около 3:30 часа в една посока. Дължината ѝ е около 11 км. Тази пътека е различна от екопътека "Чернелка", която свързва селата Горталово и Къртожабене, дълга е около 6 км и минава по няколко мостчета. 

Снимка: Сдружение “Приятели в приключенията”

Снимка: Сдружение “Приятели в приключенията”

Снимка: Сдружение “Приятели в приключенията”

Положена е синя лентова маркировка, а на кръстовищата са монтирани и указателни табели. Цялата дейност по разчистването и маркирането е извършена от доброволци от Сдружение "Приятели в приключенията" и ТД "Насам-натам", член на Български планинарски съюз.

Трасето на самата пътека може да бъде проследено на онлайн картата тук.