Независимо дали сте силно вярващи християни или вярвате в силата на духовните места независимо от религията, скалните църкви и манастири успяват да създадат усещане за смирение и хармония.

Заставате в подножието на високите десетки метри скали и се пренасяте в онези далечни времена, когато отдадени на духа и вярата си монаси са издълбали с голи ръце там своя дом и своята обител.

Ето ги някои от най-впечатляващите скални манастири във всички краища на страната, които са запазени (а някои и действащи) и можете да ги посетите и днес.

 

 

Аладжа манастир

Аладжа манастир

Снимка: iStock by Getty Images

Аладжа манастир е един от най-посещаваните скални манастири в България, до голяма степен заради близостта му до морето. Това е и една от малкото скални обители, където и до днес ясно се различават помещенията с различни функции - църква, килии за монасите, крипта, кухня.

Знаете ли, че... От началото на май до края на октомври манастирът е с работно време до 22 часа и след здрач можете да гледате мултимедийна прожекция върху скалите на манастира.

Къде: на 14 км от Варна, близо до Златни пясъци

Басарбовски манастир

Басарбовски манастир

Снимка: iStock by Getty Images

Това е единственият действащ скален манастир в България. Носи името на свети Димитрий Басарбовски, който прекарал целия си живот тук през 17-и век. Високо в скалите е нишата, в която се смята, че е спял свети Димитрий, а в подножието ѝ е изкопаният от него кладенец. Много от помещенията и украшенията, които виждате днес, са правени през последните 100 години - красивият дърворезбован иконостас (1941 г.), двете стаи и пещерата трапезария (1956 г.).

Знаете ли, че... От повече от 200 години мощите на свети Димитрий Басарбовски се намират в църквата "Св.св. Константин и Елена" в Букурещ, където светецът е смятан за покровител на града.

Къде: на 10 км от Русе, село Басарбово

Ивановски скални църкви

Ивановски скални църкви

Снимка: iStock by Getty Images

Манастирският скален комплекс край село Иваново има царствена осанка. Основан от монаха Йоаким през 13-и век (по-късно Йоаким става български патриарх), а цар Иван Асен II, цар Иван Александър и представители на царския двор са сред дарителите на скалния комплекс (портретите им и днес могат да се видят в скалния комплекс).

По-късно става център на исихазма (течение в християнството с акцент върху уединението и постоянната молитва).

Знаете ли, че... Ивановските скални църкви са част от списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Къде: на 24 км от Русе, край село Иваново

Алботински скален манастир

Ако вече сте били в някой от предишните изброени манастири, този вероятно няма да ви впечатли толкова много, защото от него е запазено малко, а и то не е особено добре поддържано. Манастирът е бил действащ през 14-и век, а в района му са открити над 20 гроба на духовни лица и обикновени хора. За изграждането на манастира са използвани (както и при другите скални манастири) вече съществуващи пещери и вдлъбнатини, които са били дооформени и допълнени от други. В скалата са изсечени общо осем помещения.

Знаете ли, че... макар манастирът да не е действащ, всяка година на втория ден на Великден при столетното дърво в подножието му се прави събор в памет на починалите.

Къде: на 20 км от Видин, край село Рабово

Разбоишки манастир

Разбоишки манастир

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Разбоишкият манастир не е голям, но църквата му, издълбана в сенчестата скала, го прави впечатляващ и фотогеничен. Това, че се намира на по-малко от час път с кола от столицата е причина понякога да е попрепълнен с туристи, но ако дойдете в хладен есенен ден или в делник, може да го имате и само за себе си.

От село Разбоище има указателни табели към манастира.

Знаете ли, че... Пътеката от Разбоище до манастира е 15-ина минути и част от нея минава по жп линия, която лятно време е обгърната като в тунел от буйна зеленина.

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Къде: на 11 км от Калотина, край село Разбоище

Скален манастир в местност Шашкъните

Ако продължите по платото на крепостта Овеч край Провадия, след около 30-40 минути ще стигнете до метален мост, който ще ви отведе до издълбания в скалите манастир в местност Шашкъните. На входа има сложена метална решетка, през която можете да се промушите, за да се насладите на гледката отвътре навън.

Знаете ли, че... манастирът е на две нива, като някои от килиите са свързани помежду си с малки проходи.

Къде: на 2 км от Провадия, край крепостта Овеч