Да прочетеш за мястото, до което ще пътуваш, е едно, но да чуеш историите и градските му легенди от някой местен, да ти подшушнат кои са тайните места и къде да откриеш най-добрите гледки - това е безценно. 

Ако следващата ви дестинация е Прага или просто искате да се пренесете там в снимки и истории, Ели Мандажиева е вероятно най-добрият човек, когото можете да потърсите. Тя е прекарала по-голямата част от съзнателния си живот в Прага, а от девет години е екскурзовод в чешката столица и може да ви разсмее, стресне и натъжи с безбройните истории, които знае за града.

"Свързана съм с Прага от дете, разказва Ели. За първи път я видях, когато бях на седем години и дойдох на гости на леля Мария и чичо Йозеф. Влюбих се в нея. С нетърпение чаках ваканциите, за да се върна отново. С леля и чичо си правехме екскурзии до чешките замъци и за мен Чехия беше приказна страна, свързана само с удоволствия (сигурно нямаше да е същото, ако ходех на училище в Прага).

Фейсбук страницата Пражки екскурзовод е моята връзка с туристите и място, където споделям кадри и интересни факти за чешката столица."

За скритите места на Прага, за стереотипите и истината зад тях, за гледките и прочутите пражки джоланчета - ето как изглежда Прага през погледа на Ели Мандажиева. 

- Кое е първото място, на което ще заведете чужденец в Прага?

Детайл от Часовниковата кула в Прага

Снимка: Ели Мандажиева

- Ако трябва да види само това място - ще трябва сам да избере между:

- легендата за стария майстор, който построил такова чудо невиждано, че "за награда" бил ослепен (Часовниковата кула);

- центъра на Кралския път (Карловия мост);

- резиденцията на чешките крале и президенти (Пражката крепост).

- Кои са най-добрите места за бира и местна храна в Прага?

Покрай този въпрос минавам на пръсти! Хубавото хапване по време на екскурзии е важно, а всеки има различен вкус. Определено трябва:

- да се опитат ребърцата и джоланчето;

- да се седне в традиционно заведение с дървени маси и пейки;

- по-смелите да опитат традиционното чешко ястие "свичкова" с кнедли и телешко месо.

- Най-добрата гледка отвисоко към Прага е от...

Поглед към покривите на Прага

Снимка: Ели Мандажиева

- ...кулите й. Наричат Прага "Градът на стоте кули". Колко обаче са в действителност - никой не знае. Някои казват 300, а други - 500. В Средновековието всичко се е строяло с кули - църквите, богатите домове, крепостните стени, водонапорните кули, мостовете. Били са гордост и начин за извисяване над околните (в пряк и в преносен смисъл). Много от тях са оцелели, а днес никой не смее и с мисъл да ги пипне!

- Най-доброто място за деца в Прага е...

- Спомням си, как когато бях малка леля ме водеше "по разни глупави църкви и Карлови мостове". Имам снимки, на които съм с толкова отегчена физиономия, че заслужавам съжаление. Сега постъпвам по същия начин с моите племенници (които от България идват на гости на леля в Прага), защото искам да видят и да знаят. Но трябва да има и награда: зоологическата градина (която е една от големите и хубавите в световен мащаб), магазин с играчки и някой от забавните малки музеи - на Лего, на Барби, на призраците, на мъченията, на алхимиците, на филмовите супергерои и т.н., и т.н. Такива неща. Малко от полезното и малко от приятното.

- През пролетта в Прага трябва да...

Градината на двореца Валдщейн

Снимка: Ели Мандажиева

Цъфнали магнолии в градината на двореца Валдщейн

Снимка: Ели Мандажиева

- ...видите магнолиите в най-разкошния парк на Прага - градината към двореца Валдщейн. Благородникът Албрехт от Валдщейн го издига с цел да засенчи кралския дворец. За целта изкупува на безценица (или направо конфискува) 32 къщи, които събаря и издига пищно бижу в стил барок. В днешно време дворецът е седалище на сената. Паркът е с езеро, външна зала с фрески, скулптури и волиера. Рай на спокойствието в центъра на шумния град.

- През лятото в Прага трябва да...

- ... се качите на корабче по реката. За мен са като плаващи кафенета: седим, отпиваме от любимата напитка и вместо ние да вървим между забележителностите - те се движат покрай нас, истински парад на епохите, който гордо се хвали с красотата си.

- През есента в Прага трябва да...

Есен в Прага

Снимка: Ели Мандажиева

- ...се насладите на романтиката преди зимния сън. Най-добре да го направите в най-романтичния квартал - Мала Страна. В кое време на деня? Надвечер, когато все още има дневна светлина, но Прага вече запалва фенерите си. По това време Мала Страна съчетава очарованието на миналото с комфорта на настоящето. Малките лъкатушещи улички разполагат с вътрешни дворчета, превърнати в ресторанти. Най-добрият спътник за подобни места е любовта.

През зимата в Прага трябва да...

Коледна атмосфера в Прага

Снимка: Ели Мандажиева

Коледна атмосфера в Прага

Снимка: Ели Мандажиева

- ...посетите коледните базари. Непременно! За чехите Коледа е най-важният празник, който събира цялото семейство. Още от началото на месеца чехкините започват да пекат сладки, по няколко вида, за Бъдни вечер (дори топ мениджърките лично изпичат поне един вид). Въпросът не е само в сладките, а в уханието, което се разнася из цялото жилище и напомня за наближаването на празника. Улиците се украсяват с изображения на Рождество Христово - малки и големи, от дърво, картон или слама. Централният базар на Староместския площад ухае на сладки, печени кестени и пражка шунка. А ако всичко това ви се струва малко - едно греяно вино или медовина може да променят мнението ви.

- Кое място в Прага остава "неоткрито" от туристите?

Библиотеката на Страховския манастир

Снимка: Ели Мандажиева

- Много места в Прага все още са неоткрити. Едно от слабо познатите е библиотеката на Страховския манастир. Във фейсбук периодично се появяват няколко поста, наречени "най-красивите средновековни библиотеки на Европа". Първата обикновено е именно от Страховския манастир. Импозантна е.

- Кой е най-често срещаният стереотип за Прага и каква е истината зад него?

- Че Прага е столица на бирата. А истината? Ами вярно е. Чешката бира е качествена и пивоварите гарантират, че слагат в нея само съставките, одобрени през 1516 г. със закон за бирата в Бавария: хмел, малц, дрожди и вода. И майсторът да покаже какво може! Освен това е на достъпна цена - винаги съветвам туристите да не пият вода, а бира - по-евтина е.

Прага е магия

Снимка: Ели Мандажиева

Туристи на брега на река Вълтава

Снимка: Ели Мандажиева

- Как започнахте да се занимавате с екскурзоводство?

Един ден ми се наложи да разходя из центъра на Прага официални гости на българското посолство. Спомням си как стоях на централния Староместски площад и след няколко изречения не знаех какво да кажа. Имах чувството, че е настъпила най-гробовната тишина на света. Не можех да повярвам, че знам толкова малко за място, което познавам така добре. Тогава се записах на екскурзоводския курс към Пражката информационна служба. Днес на същото това място бих могла да ви разсмея, стресна, натъжа или изненадам.

- Прага в една дума?

- Вълшебство.