Докато се движите с автомобил из страната, трябва да внимавате за камери, неправилно паркиране и пешеходни зони

Всеки се завръща с различни сувенири от екскурзиите си, но фиш за глоба не е в списъка на никого. Ако ви предстои за първи път да шофирате в Италия, независимо дали с личен автомобил или с кола под наем, ето какво трябва да имате предвид и за какво да внимавате.

Превишаване на скоростта

Италия е страната с най-много камери за следене на скоростта в Европа, затова не бихте искали да превишавате ограниченията (макар че постоянно виждате местните да го правят, но те знаят много повече неща от вас).

Проблемът е, че максималната разрешена скорост е различна не само в зависимост от вида път, но и от това какво МПС карате и какви са метеорологичните условия. Като общо правило, запомнете, че в градовете максималната скорост обикновено е 50 км/ч, а на места и 30 км/ч, а на магистралата можете да карате с до 130 км/ч.

Глобите за превишена скорост започват от 42 евро и достигат до хиляди според това с колко сте преминали ограничението.

Зони с ограничено движение

Ако видите кръгъл червен знак с надпис "ZTL", не продължавайте да карате нататък. Този знак означава "зона с ограничено движение" и обозначава райони, в които могат да се движат само коли със специално разрешително. Ако все пак подминете знака и навлезете в такава зона, номерът ви ще бъде заснет с камера, като глобуте са между 83 и 332 евро.

Ако сте отседнали в хотел в такава зона, трябва предварително да го уведомите, че ще пътувате с кола и да му дадете регистрационния си номер, за да бъде вписан в списъка с коли с разрешително.

Снимка: iStock by Getty Images

Паркиране

Паркирането в Италия - и особено в оживените туристически градове, може да е преживяване от Ада. Ако видите очертани със синьо зони на улицата, като обикновено наблизо има машина за плащане. Много от тези зони са безплатни след 18 или 19 часа.

За да улесните процеса, можете да свалите някое от приложенията за паркиране, сред които EasyPark е най-удобното, тъй като покрива почти всички големи италиански градове плюс много дестинации в Европа.

Ако видите очертани в жълто зони на улицата, не паркирайте там - те са запазени за местни жители или служители. Ако зоните са очертани с бяло, те са свободни за паркиране за всички.

Шофиране в бус лента

Шофирането в бус лента в Италия е нещо, за което да внимавате, тъй като глобите са между 87 и 344 евро.

Какво става, ако ви глобят?

Пътуването на глобата до нарушителя може да отнеме известно време в Италия, като за чужденците властите имат срок от 360 дни, за да ви информират за нарушението и дължимите суми. Ако сте направили нарушение с кола под наем, този срок е дори още по-дълъг заради законови процедури, а компанията за коли под наем може да ви наложи допълнителни такси.

Ако откриете фиш на стъклото на автомобила си, срокът за плащане на глобата е 15 дни. Ако го получите по пощата - 60 дни, но ще получите 30% отстъпка, ако платите в рамките на първите 5 дни. Властите не поемат отговорност за забавена и недоставена поща. Ако се забавите с плащането, започват да се трупат лихви. Общината, която е отговорна за събиране на плащането, може да наеме частна компания за събиране на дългове, за да си получи парите.