Юни е! Лято е!

Очакват ви горещи дни и топли вечери с песента на щурците, коктейли по залез, концерти под звездите и какво ли още не.

Почитателите на пътешествията имат стотици причини да тръгнат в тази или онази посока през първия летен месец. Както всеки месец, вдъхновени от книгата "203 предизвикателства за пътешественици", събираме част от тях.

От джаз под звездите и световния ден на пикника до улично изкуство в Париж и ритуали около лятното слънцестоене - вижте какво вълнуващо ви очаква през следващия месец!

1. Време за джаз

Ако юни има музикален стил, той сигурно ще е джаз. Със затоплянето на времето и отпадането на много от мерките около коронавируса на много места в България ще се проведат джаз фестивали, повечето на открито. Стига да искате, можете всеки уикенд на юни да слушате джаз на открито.

Blagoevgrad Jazz Fest ще се проведе на 5 и 6 юни от 18:30 часа на площад "Македония" в Благоевград. Вход свободен.

Международен фестивал Джаз форум в Стара Загора ще се проведе през следващите почивни дни - от 10 до 12 юни на открита сцена при Античния форум. Вход свободен.

"Джаз под звездите на Деветашкото плато" ще се проведе за седми път на поляната край пещерата Гарваница, недалеч от Ловеч и Деветаки. Вход свободен.

2. Време за пикник

Всяка година на 18 юни се празнува Световният ден на пикника. През 2021 г. се пада в петък, така че може да прелеете празника към събота и неделя.

3. Време за розобер

По традиция в Казанлък, столицата на Розовата долина, празникът на розата продължава повече от месец с различни събития всеки уикенд. Всяка събота и неделя започват с розобер в някое от казанлъшките села, а през деня са предвидени ателиета, концерти, фестивали, изложения и други събития. Събитията продължават до 20 юни.

4. Време за пеперуди на остров Родос

От началото на юни Долината на пеперудите на остров Родос се превръща е омагьосано място, където стотици хиляди крилати създания са привлечени от влагата и сладкия аромат на амбровото дърво. В резервата е изградена пътека, която минава през сенчеста гора и покрай река с водопади, а посетителите отвсякъде са заобиколени от пеперуди. Сезонът на пеперудите в Долината на пеперудите продължава до края на август. 

5. Време за звездобройство

От 2 юни се възобновяват нощните наблюдения в обсерваторията в Рожен. Следете прогнозата за безоблачно небе и се отправете към Родопите.

6. Време за лятно слънцестоене

Понеделник не е сред любимите дни от седмицата на повечето хора, но поне един от юнските понеделници има нещо много специално. В 6:32 часа на 21 юни официално настъпва астрономическото лято. Отбележете го, като станете рано, за да посрещнете слънцето.

7. Време за каньон под Айфеловата кула

Какво?? Правилно прочетохте. Огромен черно-бял каньон, дело на французина Же Ер, създава оптична илюзия в подножието на Айфеловата кула. Той ще остане в подножието на кулата до 20 юни за удоволствие на всички, желаещи да се снимат със символа на Париж.