Сезонът на розите е в разгара си и ще продължи поне до средата на юни.

Ако искате да се разходите из розовите полета, да се включите в розобера, да се разходите из изпълнените с ухание улици на градчетата в Розовата долина - сега е моментът да го направите.

Всеки от градовете, където традиционно се провежда празник на розата, е обявил датите и програмата си за тази година.

Вижте кога къде какво се случва и планирайте своя уикенд на розите.

Празник на розата в Казанлък

Кога: 14 май - 20 юни

По традиция в столицата на Розовата долина празникът на розата продължава повече от месец с различни събития всеки уикенд. Всяка събота и неделя започват с розобер в някое от казанлъшките села, а през деня са предвидени ателиета, концерти, фестивали, изложения и други събития. Цялата програма можете да видите тук.

Празник на розата в Карлово

Кога: 28-30 май

Основната част на програмата на тазгодишния празник на розата в Карлово ще се състои на 29 май. Сутринта в 9 часа ще има ритуал розобер в розовите градини на Карлово, а от 12 до 14 часа в историческия музей ще има демонстрация на розоварене. В 10:30 часа е шествието на Царица Роза. През деня са планирани ателиета и уроци по изкуства, спорт и танци, а от 20 часа започва празничен концерт с Орлин Горанов и Марияна Попова.

Фестивал на туризма и етеричните масла в Стрелча

Кога: 28-29 май

Фестивал на туризма и етеричните масла организира Община Стрелча. Събитието е своеобразен наследник на традиционния празник на розата и минералната вода, но с по-богата програма, която ще бъде два дни.

Първите прояви са на 28 май следобед. За 17,00 часа е планирано откриване на местна туристическа борса "Стрелча 2021". След официалната част ще има концерт на самодейни състави от общината.

Ден на отворените врати в Старата розоварна е планиран пък за събота, 29 май, от 11,00 часа, а по същото време ще бъде пресъздаден ритуалът "Розобер" в розова градина в градчето. Вечерта от 19,30 часа програмата продължава с празничен концерт на оркестър "Пловдив" и танцов състав "Усмивки".

Съпътстваща проява е гостуващата в Историческия музей изложба "Златният трън", посветена на розопроизводството, която ще остане до 4 юни. Алея на занаятите ще предлага и в двата дни занаятчийски изделия, а Алея на ароматите - продукти с етерични масла. Любопитна възможност за участниците в празника е да си направят разходка с файтон.

Празник на розата и минералната вода в Павел баня

Кога: 10 юни

На 10 юни в центъра на Павел баня ще се проведе Празникът на розата и минералната вода. По време на събитието ще бъдат обявени Царица роза и Цар на минералната вода. Предвидени са музика и богата програма, която предстои да бъде обявена.