Санкт Петербург е известен с белите си нощи, с елегантните си дворци и царската си осанка. В северната столица на Русия обаче има и места, които ще ви накарат да настръхнете.

От огледалото на Дракула до изоставен пионерски лагер - вижте някои от най-зловещите места в Санкт Петербург, разказани от Russia Beyond

Изоставеният лагер "Ласточка"

В годините на СССР, когато лагерът все още не е изоставен, една от секциите му е най-непопулярна сред пионерите, изпратени да почиват там. Причината никой да не иска стая в тази част, е че наблизо има помпена станция.

Според една от легендите през Втората световна война нацистките войници убили млада жена в помпената станция, където били издигнали порта. След края на войната, когато тук започват да прииждат пионери, някои посетители споделят, че са виждали как изоставената водна помпа нощем свети. Онези от тях, останали наоколо до по-късно вечерта, чували и зловещи гласове.

След разпадането на СССР, "Ласточка" е изоставен. Говори се, че лагерът е продаден на строители. Може би собствениците на нови апартаменти, които вероятно ще бъдат построени на това призрачно място, също ще стават свидетели на странни неща наоколо. Само времето ще покаже!

Имението на Брусницин

Полилей в Имението на Брусницин

Снимка: Wikipedia

Това старо имение в покрайнините на Санкт Петербург в миналото принадлежало на богато семейство търговци, които имали фабрика и произвеждали милиони кожени изделия, преди през 1917 г. да избухне Руската революция.

Собствениците на имението инвестирали много пари в неговата декорация. Изящен полилей, гигантска камина, стени от естествена коприна и мазилка, която понякога изглежда зловещо, украсяват множеството стаи на имота.

Според градската легенда главата на семейството поръчал огледало от Италия, за да украси просторна зала за танци в имението. Говори се, че това е огледалото от замъка на граф Дракула.

Въпреки че Дракула е измислен герой, много хора споделят, че хората, погледнали в огледалото, са били сполетявани от странни случки. Говори се, че тези злощастни индивиди се разболявали, умирали или дори изчезвали безследно.

Не се знае каква е съдбата на прокълнатото огледало, след като болшевиките национализират имението от семейството. Една от версиите е, че то е скрито в тайна стая в имението и може някой ден да бъде намерено.

Новодевическото гробище

Гробът на Чехов в Новодевическо гробище

Снимка: Wikipedia

Това гробище в Санкт Петербург понякога е наричано руския "Пер Лашез" заради изобилието от необикновени гробници, оцелели през вековете. Много видни учени, артисти и държавници почиват именно тук.

След Революцията през 1917 г. някои от тези гробници са осквернени от обирджии на гробове, търсещи ценни предмети, с каквито са погребвани много от видните покойници. Осквернените гробове до величествените надгробни камъни и стари крипти лесно могат да стреснат всеки податлив посетител.

Кунсткамера

Кунсткамера

Снимка: Wikipedia

Петър Велики създава първия музей в Русия, като излага няколко редки предмети, които притежава. От създаването му през 1727 г. Кунсткамера, което означава "стая на изкуството", се е разраснал сериозно.

Музеят вероятно е най-известен с колекцията си от отблъскващи странни експонати, като например скелет на двуглаво дете, сиамски близнаци, двуглаво теле и др. - всички те запазени в стъклени буркани.

Ротондата

Ротондата

Снимка: Wikipedia

Тази сграда става популярна сред различни неформални културни движения на съветските младежи през 1970-те и 1980-те. Ротондата е известна и заради уникалната си акустика: хората твърдят, че дори и най-тихите шумове не остават незабелязани въпреки, колкото и да е странно, тоталната липса на всякакво ехо.

Ротондата редовно се споменава като едно от най-мистериозните места в северната столица на Русия, тъй като, както се говори, тук през XIX в. масоните са провеждали сложните си тайни церемонии. Днес жителите на града смятат, че ротондата има мистични качества. Според една градска легенда човек влязъл в изчезваща врата, която му се открила за малко, и се върнал като стар мъж, въпреки че го нямало само няколко минути.