Има въпроси, които често си задаваме, а има и такива, за които дори не ни е хрумвало.

Дори и да летите често със самолет, може да не ви се е случвало да се зачудите: защо самолетите обикновено са боядисани в бяло? И ако за това си има причина, тогава защо има изключения?

Белите самолети невинаги са били бели

Любопитно е, че в зората на авиацията много рядко е можело да се види бял самолет. Повечето са били от метал без боя или хромирани. Постепенно обаче авиокомпаниите се отказали от тези покрития, защото много бързо се зацапвали и не изглеждали представително пред клиентите. От бранша имали нужда от решение, което да е по-лесно и по-евтино за поддръжка. 

Затова избрали боята.

Разбира се, повечето авиокомпании си имат определени цветове, лого и т.н., но в основата си почти всички самолети от гражданската авиация днес са бели.

За това има четири основни причини.

Защо точно бяло

Първата е, че белият цвят отразява светлината. За самолетите е изключително важно да отразяват слънцето, защото в противен случай ще я погълнат и бързо ще се нагреят. Светлите тонове предпазват от прекалено нагряване и слънчева радиация самолета не само по време на полет, но и когато е паркиран на земята.

На фона на бялото много по-лесно се забелязват и всякакви пукнатини, течове и повреди по повърхността на самолета. Всички самолети подлежат на постоянни проверки и ремонти и макар авиомеханиците да разполагат с модерна технология за откриване на повредите, дори когато са невидими с просто око, с бялата боя е сигурно, че проблемите ще бъдат забелязани и ремонтирани по-бързо. От една страна, това подобрява сигурността на самолетите, а от друга намалява времето за ремонт и така спестява пари на авиокомпаниите.

Светлият цвят е избор за повечето самолети и заради сблъсъка с птици. Самолетите често имат сблъсъци с птици и през повечето време това не е проблем. Но има и случаи, когато това може да доведе до опасни ситуации. Белият самолет се откроява по-добре на фона на небето и така птиците имат достатъчно време да го забележат и да избегнат удар.

Друга важна причина, за която по-рядко се сещаме, е че бялото не избелява. Когато летят на голяма надморска височина, изложени на природните сили, самолетите имат нужда от често боядисване. Ако трябваше постоянно да се подновява боята на целия самолет, това би било много скъпо. Когато той е бял, често се подновяват само логото и името на авиокомпанията.

Изключението

Снимка: Wikipedia

Най-известното изключение от правилото за белия цвят е новозеландската авиокомпания "Еър Ню Зийланд", която притежава няколко самолета, боядисани изцяло в черно. Това ги прави едни от най-лесно разпознаваемите самолети в небето, където и да се намирате по света. Черният цвят е въведен през 2012 г. като част от кампания по рембрандиране. Самолетите, които са в черно, са първите от всеки модел в портфолиото на компанията.