Балонът с горещ въздух е най-старият известен метод за издигане на хора в небето, а което е още по-очарователно - и до днес той е запазил очарованието си, макар и да се използва за забавление, а не за транспортно средство.

Ако имате къде и как, отпразнувайте деня на балона с полет.

Ако не - полетете с нас из едни от най-невероятните места за полет с балон по света.

Вижте галерия със снимки >>>

 

Национален парк Арки, САЩ

Полет в национален парк Арки, САЩ

Снимка: iStock by Getty Images

Национален парк Арки е известен с впечатляващата си концентрация на естествено образували се скални арки - над 2000. В парка има и други скални творения - кули, балансиращи като на магия камъни и отвяни от стихиите канари с причудливи форми. Паркът може да се разгледа пеша, от някои от арките се организират бънджи скокове, но цялата мащабност на пейзажа се обхваща най-добре с поглед от балон.

Шато де Бенак, Франция

Балон край Шато де Бенак, Франция

Снимка: iStock by Getty Images

Шато де Бейнак е един от най-добре запазените и най-известните замъци в Югозападна Франция. И от земята, и от балон гледките са зашеметени - средновековната конструкция е кацнала на хълм над селцето Бенак-е-Казнак, което пък се е настанило на брега на река Дордон.

Албани, САЩ

Балони над езерото Фриуей, САЩ

Снимка: iStock by Getty Images

Всяка година край американския град Албани, щата Орегон се провежда фестивалът Северозападно изкуство и въздух. По време на фестивала има музикална сцена. щандове с произведения на изкуството на местни творци и кулинарни будки. Една от най-чаканите атракции е сутрешното издигане на балони над езерото Фриуей.

Баган, Мианма

Полет над храмовете в Баган, Мианма

Снимка: iStock by Getty Images

Малко гледки могат да се сравнят с утринната светлина и мистичните мъгли, които обгръщат стотиците храмове с остри покриви в Баган, Мианма. Баган е древен град, защитен от ЮНЕСКО, който в апогея си е бил дом на над 10 000 манастири, будистки храмове и пагоди, от които до днес са запазени около 2200.

Бристол, Великобритания

Международна балонена фиеста в Бристол, Великобритания

Снимка: iStock by Getty Images

Всяка година британският град Бристол е домакин на Международната балонена фиеста. В рамките на няколко дни край града се събират повече от 100 балона. Най-голяма атракция са осветените нощно време балони, чиито светлини танцуват в ритъм с музиката на събитието.

Каталуния, Испания

Балон в Каталуния, Испания

Снимка: iStock by Getty Images

Изберете ли да летите в Каталуния, маршрутите често включват прелитане от Барселона до Пиренеите. Сутрин рано стройните дървета хвърлят дълги сенки върху полетата и хълмовете на испанската автономна област.

Албъкърки, САЩ

Десетки балони на фестивала в Албъкърки, САЩ

Снимка: iStock by Getty Images

Албъкърки е най-големият град в щата Ню Мексико. Равнинният пустинен релеф е перфектен за провежданата всяка година тук Международна балонена фиеста. По време на събитието стотици балони от цял свят се издигат в прохладния есенен въздух (фестивалът се провежда през първата седмица на октомври през последните 50 години).

Кападокия, Турция (на заглавната снимка)

Осветен балон преди здрачаване, Кападокия, Турция

Снимка: iStock by Getty Images

Кападокия е едно от най-популярните места в света, където балони с горещ въздух се издигат в небето всяка сутрин. Гледката към причудливите скални комини и вкопаните в скалите селища и църкви е изумителна, когато е осветена от меката светлина на утринното слънце.

Напа, САЩ

Полет с балон над лозята на долината Напа, САЩ

Снимка: iStock by Getty Images

Долината Напа е прочута с безкрайните си лозя и превъзходните си вина. Хиляди хора идват тук, за да дегустират изискани напитки и да напълнят очите си с красотата на долината. И докато някои се качват на влака през долината, други избират да я видят от птичи поглед.

Бранденбург, Германия

Полет над провинция Бранденбург. Германия

Снимка: iStock by Getty Images

Бранденбург е германската провинция, която заобикаля от всички страни Берлин (без да го включва). Територията ѝ е богата на реки, чиито завои сред зеленината можете да видите най-добре отвисоко.

А за десерт ви черпим с поглед право надолу от коша на балон:

Поглед надолу от коша на балон

Снимка: iStock by Getty Images