Над 40 неголеми населени места са част от Асоциацията на най-красивите села в Русия.

Критериите за подбор са строги: те трябва да са "живи" (т.е. не музеи, а места, където реално живеят хора); да са с население до 2000 души, които се грижат за съхраняването на историческия облик на постройките си, и да се намират сред интересна природа.

За експертите от асоциацията е важно и наличието на автентични селски тротоари, съчетани с добра пътна инфраструктура, за да може селата да са достъпни за туристи. Кои са селата, попаднали в този списък - разказват от Russia Beyond.

Вятское: Старинно търговско село

Вятское: Старинно търговско село

Снимка: iStock by Getty Images

Ако искате да видите най-истинското търговско село, стягайте куфарите за Вятское. Тук постоянно живеят 1500 души и всички те са просто влюбени в своето село. В него има отлично запазени старинни постройки от XVIII-XIX в., включително хотел, ресторант, търговска лавка.

Тук има и уникален музей на бита, където можете да видите изключително редки предмети. Например в "Музея на кухненските уреди" има яйцеварки и тостери, използвани още по времето на Руската империя, а в музея "Звуци на времето" са събрани старинни музикални инструменти и грамофони.

Как да стигнете: от Ярославъл (270 км североизточно от Москва) вземете автобус №123 (от ТЦ "Космос"). Пътят е 40 минути.

Тотма: Градът на руско-американската дружба

Тотма: Градът на руско-американската дружба

Снимка: iStock by Getty Images

Средновековната Тотма е разположена на много живописно място, на брега на едноименната река. Тук ще видите църкви в стил "тотемски барок", както ги наричат: високи бели храмове, украсени с дантелени орнаменти.

Всяка година на 26 юли малкото градче Тотма отбелязва Деня на руската Америка заедно с Форт Рос в Северна Калифорния. Може би ще се запитате - каква е връзката между тези места? Оказва се, че Форт Рос е основан от родения в Тотма Иван Кусков, който през 1808 г. оглавява морски поход до бреговете на Западна Америка. През 1990 г. домът, където Кусков прекарва последните месеци от живота си, става филиал на музейния комплекс, в който се пазят документи и предмети, свързани с изследването на Калифорния. Днес жителите на Тотма и Форт Рос имат традиция заедно да бият камбаните в църквите на двете населени места, като събитието се предава по видеовръзка.

Как да стигнете: От Вологда (450 км северно от Москва) на който и да е автобус до Велики Устюг. Пътят е 4 часа.

Кимжа: Арктическо село от XVI век

Кимжа: Арктическо село от XVI век

Снимка: iStock by Getty Images

Трудно е да си го представим, но в руската част на Арктика са живели хора и преди 400 години. Старообредническото село Кимжа в Архангелска област е ярко потвърждение за това. Тук всеки дом е съкровищница за историците и паметник на северната дървена архитектура. На практика всички къщи в селото са на повече от 100 години - и в тях и до днес живеят семейства.

В селото можете да видите не само къщи, но и най-северната дървена мелница в света.

Как да стигнете: от Архангелск (1230 км северно от Москва) до Кимжа можете да стигнете с кола по пътя Архангелск-Белогорский-Пинега-Кимжа. Разстоянието е 350 км.

Ошевинский погост: Дървени църкви от XVIII век

Ошевинский погост: Дървени църкви от XVIII век

Снимка: iStock by Getty Images

В Архангелска област са запазени немалко дървени църкви, но много от тях не са в най-доброто възможно състояние. В Ошевенск си струва да дойдете, за да видите със собствените си очи северната дървена архитектура. Особено интересна е църквата "Богоявление" от 1787 г. - един от най-големите запазени и до днес дървени храмове в Русия.

Тук можете да разгледате старинни дървени домове. Селото не е голямо - тук постоянно живеят само 70 души, но в Ошевенск винаги се радват на туристите. Разказват им за местните обичаи, показват им какво е истинска руска баня и ги учат на традиционни занаяти.

Как да стигнете: От Архангелск първо трябва да стигнете до гр. Каргопол с автобус №521 (пътят е 8 часа), а след това да хванете автобус до Ошевенск (пътят е 1 час).

Кинерма: Традиционно карелско село

Кинерма: Традиционно карелско село

Снимка: Wikipedia

Жителите на Кинерма и до днес за запазили традиционни си поминък: те се занимават със селско стопанство, със занаяти (с удоволствие споделят тънкостите им със своите гости) и ги учат да готвят карелски блюда.

В самото село задължително трябва да видите дървената часовникова кула от XVIII в. със запазен иконостас, както и къщите от XVIII-XIX в., които вече са признати за паметници на архитектурата.

Как да стигнете: от автогарата в Петрозаводск (1000 км северно от Москва) с автобус към Савиново. Пътят е 2,5 часа.

Болшой Куналей: Старообредническо село в Бурятия

Бурятия е регион, където повечето обитатели са будисти, но недалеч от Улан-Уде има старинно село на старообредците. То е основано от 200 от първите преселници през 1765 г. и до днес потомците им (а те са над 1000) са запазили селския си начин на живот.

Особено впечатляващи са дървените домове на местните жители: те са ярки, украсени с контрастни дърворезби и необикновени орнаменти. Не можеш да ги подминеш!

Как да стигнете: от автогарата в Улан-Уде (5600 км източно от Москва) тръгват автобуси по разписание. Пътят е 2,5 часа.

Старя Лагода: Древната столица на Северна Рус

Старя Лагода: Древната столица на Северна Рус

Снимка: iStock by Getty Images

Това е не само едно от най-красивите села в Русия, но и едно от най-старите! То е основано още в средата на VIII в. и до ден днешен е съхранена каменната крепост от IX в., както и Георгиевската църква и Успенският събор от средата на XII век.

Смята се, че в древността Старая Лагода е била столица на Рус. Според преданието тук, на най-големия хълм, е погребан княз Вещий Олег, управлявал в края на IX - началото на X век. Дали е така не е известно, но живописната Стара Лагода наистина ще ви хареса!

Как да стигнете: от Санкт Петербург до гр. Волхов с електричка (2,5 часа), след което с автобус №23.