Най-големият национален парк в света е удивителен не само с размерите си. На територия от 972 000 кв. км (девет пъти колкото България и почти колкото Испания и Франция взети заедно) са разположени най-северното парче суша на Земята и най-високата ледена шапка в Северното полукълбо.

Паркът заема цялата североизточна част на Гренландия и само 29 от всички 195 държави в света са по-големи от него. Това е първият национален парк, създаден на територията на Дания и до днес остава единственият на територията на Гренландия. 

Вижте снимки в галерия>>>

На територията му днес няма постоянни обитатели, а зимно време има само 30-ина служителите на метеорологични станции и станции за наблюдение. През лятото паркът има повече посетители и учени. Любопитно е, че през годините тук са оцелявали различни култури на инуитите благодарение на изобилието на арктически животни - бели мечки, моржове, арктически лисици, мускусни бикове и други.

Тук айсбергите са с размерите на небостъргачи, огромни ледени планини се сриват с грохот в морето, фиордите са дълбоки, а в нощното небе през зимата играят светлините не Северното сияние. Сред вълните се подават китове.

Белите мечки са част от обитателите на парка

Снимка: iStock by Getty Images

В тази част на Гренландия се правят важни проучвания на климата, тъй като полярните зони реагират по-рано на климатични промени. Освен научните експедиции, в парка се допускат и туристи в организирани турове. Тази дестинация съвсем не е за всеки. Тук условията са сурови почти целогодишно, а това, което има да се види, е само за ценители.

Част от системата от фиорди Скорсби Саунд

Снимка: iStock by Getty Images

Дивите животни на полярните зони се движат спокойно, необезпокоявани от човешко присъствие. Пейзажите са изумителни и понякога сюрреалистични - истински рай за фотографите.

В националния парк живеят арктически лисици

Снимка: iStock by Getty Images

Една от най-популярните дестинации за туристите, разположена близо до националния парк, е системата от фиорди Скорсби Саунд по източното крайбрежие на Гренландия. Главният фиорд има форма на дърво и е дълъг над 100 км. Посещенията на парка е възможно с лодка, пеша, с кучешки впрягове.

Повърхността на плаващ ледник в Гренландия, видяна отвисоко

Снимка: iStock by Getty Images

До Гренландия се стига с директни полети от Дания и Исландия по въздух и с круизен кораб по вода.