Краят на януари не е време за следпразнична депресия, а за дяволски забавления - поне в Барселона.

По това време на годината в каталунския град отбелязват фестивала на Сант Антони, по време на който може да се наблюдава една от най-необузданите традиции в района - Корефок (в буквален превод Огнено бягане). Ако трябва да се опише с няколко думи, тя представлява групи облечени като дяволи хора, които танцуват сред порой от фойерверки и огньове.

Участниците във фестивала закрепват фойерверки на дяволските си вили и тризъбци или минават и запалват фойерверки, закрепени по улиците. Ритмичните удари на барабани отмерват такта на дяволското веселие и вдигат допълнително адреналина на хората, които се опитват да се доближат възможно най-близо до свистящите огньове.

Най-смелите се обличат в специални дрехи, които да ги предпазят от сериозни изгаряния и са в центъра на дивите танци. Друга част от публиката предпочита да спазва дистанция и да се наслаждава на забавлението по-отдалеч.

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Дяволските танци с фойерверки не са типични само за Барселона, но и за други градове в Каталуния, както и някои места във Валенсия. Те се изпълняват на различни празници.

Празненствата в края на януари в Барселона са в чест на Фестивала на Сант Антони и пикът им е в едноименния квартал на града.

Обикновено честването на светеца продължава над 10 дни, като датите са около религиозния празник - 17 януари. В програмата се включват не само Корефок, но и паради с гигантски фигури, състезания, поетични четения, концерти, занаятчийски изложби и друхи.

Снимка: Getty Images

Кварталът отбелязва празника си от повече от 200 години. Той носи името си на стара порта на име Сант Антони, която се намира в тази част на градските крепостни стени в миналото. През Средновековието това е бил един от основните входове към града, но с разрастването на града в средата на 19-и век стената е съборена.