Не е нужно да наближава Хелоуин, за да потърсите малко мистика и зловещи преживявания за разнообразяване на ежедневието си.

Също така не е нужно да пътувате в чужбина, за да откриете зловещи места, които да смразят кръвта ви.

В България има многобройни мистични, страховити, изоставени места, които пазят истории и легенди за потопени села, самодиви и неразкрити загадки.

Ето накъде да се отправите, ако търсите адреналин.

Разгледайте галерия със снимки на зловещи места в България >>>

Село Шишенци

От години журналисти и почитатели на силните усещания идват във видинското село Шишенци, за да потърсят отговора на местната мистерия - кой или какво издава зловещите крясъци, викове и звук от тъпани късно вечер. Според преданията край селото живеят самодиви, които вдигат цялата врява, според скептиците това са чакали. Едно е сигурно обаче - след 9 часа вечерта местните заключват домовете си и избягват да излизат навън. Самите те ще ви разкажат за мистериозните създания. Ако искате да се пробвате да се срещнете със самодивите, трябва да бъдете тук след залез.

Гробницата на Бастет

Мишкова нива се намира недалеч от Гробницата на Бастет в Странджа

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Има едно място в Странджа планина, което е обвито в такава мистериозност, че почти всичко, което се знае за него, са градски легенди и слухове. Така наречената Гробница на Бастет е пещера в пограничната зона на Странджа, която днес е запечатана с бетон, а какво е открито там - никой не знае. Казват, че самата Людмила Живкова е дошла на място, за да види тайнствените открития, направени в пещерата. Говори се, че дори Ванга казала, че тук в миналото са идвали хора в египетски одежди и че в пещерата се пази нещо, което ще донесе голямо нещастие. Малко след отварянето си, пещерата е запечатана, а Людмила Живкова почива.

Днес мястото се посещава от екстрасенси, хора, които искат да се заредят с енергия и любопитни туристи. Дотук няма маркирана пътека - можете да наемете водач от Природен парк "Странджа". В близост се намират редица тракийски светилища като добре запазеното Мишкова нива (на снимката).

Изоставените села

Изоставените села могат да са зловещо място, особено ако попаднете на непокътнати стаи

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Противоречиви са данните колко точно са изоставените села в България, но броят им вероятно е няколкостотин. Има няколко, които през последните години добиха особена популярност сред почитателите на урбекс туризма. Такива са Студен кладенец, Дядовци и Жерка в Родопите, Бумалча в Стара планина.

Всяка разходка сред развалините от миналото е смразяваща. Често се случва посетителите да влязат в отдавна изоставен дом, който обаче изглежда така, сякаш обитателите му са излезли за малко до бакалията - подредена маса, неоправени легла...

Църквата при язовир Жребчево 

Когато нивото на водата в язовира спадне драстично, до потопената църква може да се стигне пеша по суша

Снимка: iStock by Getty Images

Там, където днес е дъното на язовир Жребчево, някога са се издигали къщите на село Запалня. В дворовете са щъкали кокошки, деца и възрастни са се грижели за къщите си, докато през не се налага да се изселят заради проекта за язовир Жребчево. Под водата останали къщите, а единственият паметник, който и до днес напомня за миналия живот на язовира, е стърчащата ннад повърхността му църква "Св. Иван Рилски".

От няколко години на в църквата се прави служба на празника Петдесетница и макар през 2020 г. да е укрепена, скелетът ѝ се издига самотно край водите. Особено мистично е мястото, когато е обвито в есенни мъгли.