Остров Скай има своите заклети почитатели до живот заради невероятните си наситено зелени пейзажи, водопади, изливащи се право в морето и всепроникващо усещане за дивост и отдалеченост.

Главният град и пристанище на Скай стои като цветна кръпка върху нереалното зелено на острова.

Със своите цветни къщи, сякаш подравнени с линия, и със спиращите дъха гледки към околните хълмове, Портри е място, което посетителите помнят цял живот.

Вижте снимки >>>

Снимка: iStock by Getty Images

Снимка: iStock by Getty Images

И до днес има спорове за произхода на името на градчето.

Според едни на шотландски келтски език то означава Кралското пристанище и е дадено на мястото в чест на крал Джеймс Пети, който дошъл тук през 1540 г., за да спечели подкрепата на местните кланове. По онова време на мястото на пристанището още нямало град. Според други мястото се е казвало така много преди визитата на краля и всъщност идва от местния израз за Пристанище на склона.

Заливаът при Портри, остров Скай

Снимка: iStock by Getty Images

Цветните къщи на Портри са запазена марка на градчето

Снимка: iStock by Getty Images

В Портри има всичко, макар и често събрано на неочаквани места.

В края на градчето се намира "Арос Сентър" - хибрид между посетителски център, книжарница, театър, кино и детски център. Тук можете да научите много за историята на тези отдалечени земи, както и да направите виртуална обиколка на остров Скай.

В местното училище има басейн и библиотека.

Снимка: iStock by Getty Images

Снимка: iStock by Getty Images

В туристическия център има карти и информация за всичко, включително за това откъде да си купите дъждобрани и друга екипировка, която може да ви е нужна за неустойчивото шотландско време.

Южно от пристанището се намира полуостров, който не особено любезно е наречен Буцата. В миналото на него издигали бесилките за публичните екзекуции.

Недалеч от Портри се намира и една от най-известните забележителности на острова - скалният феномен Старецът от Стор.

Скален феномен Старецът от Стор на остров Скай

Снимка: iStock by Getty Images

В Портри има места за настаняване за всеки вкус - от луксозни хотели до къщи за гости, хостели и къмпинги. Освен пеша, можете да опознавате Портри и околностите му на гърба на пони или на борда на лодка.