От всички видове музеи най-много харесвам тези, които са под открито небе. И ако може, да има самолети. И ако може, да е разрешено да се пипа!

Не че можете да се катерите по десетките самолети, хеликоптери и друго летящо чудо в Музея на авиацията край Пловдив, но поне не е забранено да ги пипате, а това никак не е малко, когато обикаляте с деца и просто искате да се насладите на един спокоен ден без "Слез веднага оттам!", "Слез ти казвам!!!" и "Аз на кого говоря бе!".

Разгледайте и галерия >>>

Какво ще видите в музея

Разходката е интересна и за запалени авиатори, и за нищо неразбиращи от темата ентусиасти. Има самолети от Втората световна война, реактивни самолети, пътнически и селскостопански самолети, както и колекция от всички видове хеликоптери, които са летели някога в страната.

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Машините са по военному подредени в стройни редици, а вие можете да минавате тържествено по алеите между тях с ръце на гърба и с най-генералското изражение, което успеете да си докарате.

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Лятото в Пловдив е легендарно нечовешки горещо. Когато температурите станат непоносими и имате нужда от стая с климатик, е време да разгледате и залата на музея.

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Там можете да видите разни чудеса от зората на летенето на българина изобщо - машини за летене, изобретени от българи някъде около 1900 г., първите самолети в България и истории за първите български заводи за самолети. Да, някога в България е имало няколко завода за самолети.

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Подробно можете да проследите и подвизите на българските пилоти, които са защитавали небето на България по време на Втората световна война.

Космическата зала

И не че като дете съм искала да стана космонавт, но залата за космоса беше мястото, което обикалях най-дълго време. Защото там можете да видите ИСТИНСКИЯ костюм, с който Георги Иванов е летял в Космоса през 1979 г., както и ИСТИНСКАТА капсула, с която двамата космонавти от космическия кораб "Союз-33" са се приземили обратно на Земята (заедно с Георги Иванов тогава на борда е руският космонавт Николай Рукавишников).

Залата, посветена на космоса и българското участие в изследването му. Това е капсулата, с която се е върнал на Земята Георги Иванов.

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Всеки може да надникне през илюминатора и да види кабелите и стотиците копчета и копченца вътре в капсулата и да си представи как ли са се чувствали тези двамата, докато капсулата се е носела стремглаво към Земята.

Посетителите могат да надникнат през люка на капсулата.

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Изобщо Музеят на авиацията предразполага към доста фантазиране, при това не само децата.

Как се стига до Музея на авиацията?

Музеят се намира на десетина километра извън Пловдив в посока Асеновград, край Крумово. Достъпен е с автомобил и с влака Пловдив - Асеновград, като трябва да слезете на спирка Маврудово. Влаковете се движат на всеки половин час, а от гарата до музея има 10-ина минути ходене. Деца до 7 години разглеждат и пипат безплатно, за възрастни билетът е 5 лева, има и семеен за 8 лева.

Не забравяйте: През лятото вземете слънцезащитен крем и много вода, защото пловдивското слънце не прощава, а във външната част сянка няма. Ако планирате посещение през горещия сезон, най-добре избягвайте часовете около обяд.