Санкт Петербург е сцена на някои от най-важните събития в руската история - родно място на царе и едно от местата, където се заражда Октомврийската революция.

Архитектурата на града отразява няколко века история и разказва истории и легенди - стига да знаете как да я разчитате. Това е един от малкото емблематични градове в света, чиято дата на основаване се знае с точност - на 27 май 1703 г. руският цар Петър I полага първия камък на Петропавловската крепост, а по-късно обявява Санкт Петербург за столица на Руската империя.

КАК: Има два най-добри начина да разгледате архитектурните забележителности на Санкт Петербург - пеша и на круиз по река Нева.

КОГА: През лятото нощите са дълги, а градът сякаш забравя да заспи. Белите нощи на Санкт Петербург вероятно са най-доброто време да разгледате града, дори и това да означава да го делите с останалите туристи.

Saint Petersburg from Madebyvadim on Vimeo.

Ако търсите неокласика, ще я откриете в някои от най-монументалните здания в града като Исакиевския събор, Имперската академия на изкуствата и Михайловския дворец.

Барокът също присъства, при това в пълната си пищност. Зимният дворец, където някога са живеели царете, днес е дом на Ермитажа. Барокова е и фасадата на катедралата Смолни.

Елисеевският магазин и бившата руска централа на шевни машини "Singer" са най-ярките преставители на арт нуво, построени почти по едно и също време в началото на 20-и век.

Не можем да пропуснем и съветския стил - изчистен от всякакви украшения и финтифлюшки и с максимално изчистени форми, той внушава солидност. Съветският дом (Дом советов) се намира на Московския площад в Санкт Петербург и въплъщава всичко това с осемте си етажа и входа си с 14 колони.

Погледнат отдалеч, Санкт Петербург е еклектичен микс от стилове и ярки цветове, който не може да остави посетителите си равнодушни.