През изминалите дни турското министерство на културата и туризма разпространи видео, рекламиращо турския туризъм. Вместо реклама обаче видеото предизвика скандал със своето съдържание.

Предназначено специално за привличане на туристи от чужбина на турската ривиера, видеото показва работещите в туристическия сектор с маски, на които пише: "Наслаждавайте се. Аз съм ваксиниран". Същевременно туристите от видеото са без маски.

Видеото в този си вид предизвика протести в страната. Представители на опозиционните партии и критици изразиха мнение, че видеото е обидно за турците и се е получила антиреклама, като се има предвид, че ваксинирането срещу КОВИД-19 е доброволен акт.

Часове след публикуването си видеото бе премахнато от официалните социални канали на турското министерство на туризма.

Вероятният повод за скандалната реклама е изявление на турския министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, че "до края на месец май ще бъдат ваксинирани всички работещи в туристическия сектор, служителите в хотелите и ресторантите, на летищата, както и екскурзоводите".

Изявлението на Чавушоглу предизвика протести в обществото и в социалните медии.

Турция е в последните дни на локдаун преди очаквано разхлабване на мерките. Турците прекараха празника Рамазан Байрам в домовете си вместо в традиционното посещение на роднини и приятели. Изключение от строгите ограничения на локдауна беше направено само за туристите, които в момента се намират в страната.