Така според тях столичани и децата им ще се върнат масово в планината, съобщи dnes.bg.

В момента едно от най-популярните места на Витоша е достъпно само с автомобил, заради което планината е задръстена от коли, а събота и неделя поляните се превръщат в паркинг. Това разказаха някои от хората, дошли на протеста пред общината. Той бе организиран от столичната структура на ВМРО.

В него обаче се включиха и заклети планинари. Един от тях се възмути, че единственият обществен транспорт до Златните мостове е маршрутка, която минава от дъжд на вятър. Освен това цената на един билет за нея е 2,50 лв.

"Ако трябва да отидем с жена ми, това прави 5 лева на отиване и 5 на връщане, общо 10 лева. За един пенсионер това е много", каза човекът.

"Автобусът до Златните мостове осигурява достъп до всички посоки на Витоша", обясни дългогодишният планинар и воевода Костадин Костов.

Той припомни, че от Мостовете се отива до Копитото, до което също няма обществен транспорт след спирането на лифта.

"Отива се и до Алеко, до Перник...навсякъде", каза той.

Пред протестиращите общинският съветник от ВМРО Димитър Антов съобщи, че има пробив в преговорите с общината за рейса.

Вчера зам.-кметът по транспорта е обещал да бъде пуснат експериментално автобус до Златните мостове през лятото. Линията на автобус 63 ще бъде удължена до планината.

"Общинарите се притесняват, че такава линия ще е на загуба", каза Антов. Затова щели да удължат маршрута на рейс 63 през юли и август. Ако се окаже, че има пътници, ще бъде пусната редовна линия.

"Дори и да е губеща, тя не е губеща и за малкото хора, а те ще се увеличават", категоричен е обаче Костадин Костов.

Според него причината да няма обществен автобус, а само маршрутка, е в частни интереси.

Те искат дестинацията да стане достъпна за всички и смятат, че тя не е такава, особено за възрастните хора, защото няма обществен транспорт дотам.