Отношението ни към алкохола категорично се промени през последните няколко години. Все повече хора приемат "сухия януари", като напълно задължителен период, а мнозина изобщо са забравили за алкохола. Увеличават се както пътуванията за трезвеници, така и "трезвите клубове".

Според някои статистически данни на Световната здравна организация, която (очевидно) в различни кампании апелира да намалим консумацията на алкохол, Европа определено се оказва добър ученик и се опитва да спазва благоприличие.

Информацията за консумацията на алкохол се основава на продажбите на чист алкохол (без да се включва домашното пиене или незаконното производство) на лица над 15-годишна възраст, като от 1980 г. насам този показател действително намалява. Преди сме пиели около 12,7 литра на човек, но до 2020 г. този показател е намалял до 9,8 литра - намаление с 23%.

В периода 2010-2020 г. най-много е намаляла консумацията на алкохол в Ирландия и Литва (намаление с 2,1 литра), следвани от Испания и Гърция (намаление с 2 литра) и след това от Нидерландия, Франция, Кипър и Финландия (намаление с 1,5 литра).

Въпреки това в няколко държави пият повече от преди. Средната консумация в Германия е най-висока - 10,6 литра на човек, но и в следните държави се наблюдава увеличени: Латвия (2,3 литра), България (1,4 литра), Малта (1,1 литра), Румъния и Полша (и двете по 1 литър).

В 25 европейски държави се пие по-малко, а в 11 - повече. Въпреки тази разлика обаче Европа все още е регионът в света с най-висока обща консумация; средният европеец изпива 9,5 литра алкохол годишно. В перспектива това са 190 литра бира или 80 литра вино.