Макар и потенциално опасни, тези видове са защитени от българското и европейското законодателство и избиването им е недопустимо и наказуемо, поясняват пред БТА експерти от Дирекцията на Природен парк "Витоша". 

Те препоръчват високи обувки и дълги панталони, за да се предпазим от змии, а при среща с мечки да запазим самообладание, да не ги приближаваме и да им дадем възможност да се отдалечат.

Вдигайте шум и не скъсявайте дистанцията с мечките

По природа мечката не е агресивна, но като всяко почувствало се заплашено животно, ще се отбранява, ако усети опасност за себе си или за своите малки, коментират специалистите. Обикновено тя изчезва, ако усети нежелани гости, но ако случайно я изненадате и уплашите, изпадналата в паника мечка може да "мине" през вас като най-пряк път, поваляйки ви на земята. В повечето случаи последствията са само одраскване и натъртване, съпроводени със силен уплах, отбелязват експертите. Те съветват при случайни срещи с мечки да се спазва т.нар. критична дистанция.

"Скъсявайки тази дистанция, навлизате в личното пространство на мечката и нараняванията могат да бъдат по-сериозни. Единственото спасение е бързо да "излезете" от това пространство или да се прикриете зад дънер или скала, за да й позволите отстъпление", казват специалистите по фауната на парка.

Когато се чувства заплашена, в някои случаи мечката се опитва да сплаши противника като бие с лапи по земята или кърши храсти и клони с предните си лапи. Понякога се изправя на задните си лапи, за да изглежда по-голяма, което обикновено е съпроводено с пискливо сумтене с отворени устни или серия от дрезгави крясъци. Последното, което прави е да надава оглушителен рев, показвайки всичките си зъби и щракайки от време на време с челюсти.
Обикновено обаче животните първи усещат хората и избягват срещите с тях.

Не оставяйте и отпадъци от пикника в планината

За да не привличаме дивото животно към себе си, не трябва да оставяме отпадъци в планината след пикник, особено хранителни, съветват специалистите. Някои мечки редовно посещават местата с органични отпадъци, защото за тях това е лесна храна. Ако наблизо има контейнер, след изхвърляне на отпадъците трябва да се затвори плътно, за да не привлича дивите животни.

Вдигайте шум - пейте, говорете високо или пляскайте с ръце, особено ако се движите по тясна пътека, заобиколена от гъсти дървета и храсти, съветват експертите. Така ще се предотврати риска от среща с мечка, ако тя е увлечена в яденето на дребни горски плодове в района.

Ако все пак се осъществи нежелана среща с късогледия горски цар, трябва да се запази самообладание, да не се приближава животното и да му се даде възможност да се отдалечи. Не бягайте, това може да я провокира да ви последва, отстъпвайте бавно назад и не правете резки движения, съветват още те.

"Ако ви подгони, покачете се на някое по-високо дърво. Възрастните мечки рядко се катерят по дърветата. По-неопитните и неуверени мечки се плашат от размахване на ръце и викове".

Високи обувки и дълги панталони ще ни предпазят от змии

На територията на Природен парк "Витоша" са разпространени шест вида змии - медянка, смок мишкар, обикновена водна змия, сива водна змия, пепелянка и усойница, информираха специалистите по фауната в парка. От тях само пепелянката и усойницата са отровни и крият опасност за туристите, те обаче са част от биологичното разнообразие на парка и трябва да ги пазим, коментират експертите.
 
За да избегнем ухапвания, е задължително при излет в планината да бъдем с подходящи обувки, по възможност високи и краката ни да бъдат покрити от дълги панталони, пристегнати в глезените, за да няма открити части, съветват специалистите. Трябва да избягваме подпирането с ръце и ровенето на места без видимост - под и до камъни и паднали дървета, ниски храсталаци и други потенциални убежища на отровните змии.

"Добро средство за предотвратяване на среща със змии е да почукваме по пътя си с тояжка. Шумът предупреждава влечугите и те сами се отдръпват от пътя ни", разказват експертите и поясняват как да различим опасните влечуги.

Общата дължина на тялото на пепелянката достига до около 85 см, главата е триъгълна и ясно разграничена от тялото, разказват експертите как да различим опасния вид. На върха на муцуната има малко рогче. Горната страна на тялото е светлосива или сиво-кафеникава, с тъмна зигзагообразна ивица. Мъжките са с по-контрастна окраска. Коремът е сивкав с кремав оттенък, с тъмни петънца.
На Витоша пепелянката се среща в ниските части на планината - по каменисти терени, по голи скали, както и в широколистни гори, по-рядко в пасища.

Усойницата достига дължина до 80 см. Главата е овално-издължена, с триъгълна форма, не толкова ясно изразена като при пепелянката и не толкова видимо отделена от тялото. Върху гръбната страна преминава тъмна зигзагообразна шарка, най-често непрекъсната. Коремната страна е сивокафява, сива или черна, с множество малки, светли петна.

В парк "Витоша" най-често може да се види по билните ливади и торфища, в субалпийската зона - над границата на гората.

Ако все пак ни ухапе змия, трябва да запазим спокойствие и да потърсим възможно най-бързо специализирана лекарска помощ. Направени снимки, дори с мобилен телефон, могат да помогнат при установяването на вида, причинил ухапването.

Намеси като изсмукване, разрязване, горене, приемане на алкохол или превързване на ухапаното място - са противопоказни и могат да доведат до допълнителни усложнения и значително да удължат времето за възстановяване, подчертават експертите.