Структурата Ришат носи прозвището „Окото на Сахара“, заради концентрични кръгове, от които е съставено образуванието. А то въобще не е малко, защото се вижда от Космоса, тъй като диаметърът на кръговете е около 50 километра. В центърът му се намира кръгло мини плато с диаметър от километър и половина.

Странната формация се намира в Мавритания и за пръв път е идентифицирана през 1963 г. върху карти на Френския географски институт.

Веднага плъзват слухове, че структурата е дело на древна цивилизация, разполагаща с огромно знание, или че това е нищо друго от... площадка за кацане на извънземните.

Истината е, че учените дълго време не можели да дадат точно обяснение на природния феномен, но след дългогодишни проучвания, причината за неговото формиране била разбрана.

Структурата Ришат била образувана от магмено повдигане, което издигнало на повърхността слоеве варовик и кварцит преди около 100 милиона години. С течение на десетки милиони години ерозията разграждала варовичните формирования, оставяйки издигнати кварцитните части от феномена.

Така поддръжниците на теорията, че това са останките от столицата на Атлантида били окончателно оборени, както и учените твърдящи, че това е кратер от удар с метеорит - липсвали признаци на характерната за подобен сблъсък висока температура.

Макар Структурата Ришат да не е и летище за извънземни, то тя често служи за ориентир на... космонавтите. Те много лесно могат да се ориентират на къде се движат, щом зърнат природното образувание.

"Сред морето от монотонните пясъци на Сахара, Структурата Ришат изпъква по твърде забележим начин", разясняват от НАСА. Гледано от земята обаче, мястото изглежда по съвсем друг начин.

Вижте как изглежда Структурата Ришат >> >> >>