От 2 години курортен комплекс Мальовица се развива с изключителни темпове. Обликът на комплекса е съвсем различен, но въпреки нововъведенията все още се различава значително от големите български ски курорти. От управата на курорта още в началото обещаха, че целта им е да запазят природата и да не превръщат Мальовица в поредното презастроено градче в планината.

След като през миналата година едноименният хотел и ски пистите бяха напълно реновирани, тази година инвестициите продължават. През лятото бяха извършени допълнителни ремонтни дейности, бяха закупени и нови съоръжения, които да направят курорта по-примамливо място за туристите.

"Мисля, че едно от най-полезните неща, които успяхме да свършим тази есен, е че поставихме ново осветление по протежение на пистите "Стената" и "Ръждавица". Благодарение на него нощното каране ще е на още по-високо ниво и ще осигурява още повече сигурност на скиорите," каза Янко Аврамов от курортен комплекс Мальовица.

Само за осветлението са вложени малко над 200 000 лева. От комплекса казаха, че са инвестирали и в едни от най-модерните ски оръдия, но те все още не обхващат цялостно пистите, а курортът се гордее с естествена снежна покривка чак до Великден.

Снимка: Ски курорт Мальовица

Голямото откриване на сезона в Мальовица е тази събота на 18 декември със специално събитие с водещ Боби Ваклинов. Участие ще вземат танцови състави, предвидени са много игри с награди за гостите. През целия ден спусканията по ски пистите ще са напълно безплатни.

За удобство на скиорите е изградена и гумена ски лента, която свързва емблематичната Меча поляна, която се явява и крайна точка на ски пистите, с едноименния хотел, който носи името на курорта и често е предпочитан за нощувка от любителите на снежните спортове, както и от обичащите преходите в планината. Хотелът също претърпя пълна трансформация в последните 2 години.

Снимка: Ски комплекс Мальовица

От курорта Мальовица обещават скоро в близост до пистите да обособят и площадка за деца със специална зимна въртележка, на която могат да се возят, както деца със ски, така и без.

Тази година ще бъде пуснат и специален учебен плац за начинаещите в зимните спортове.

"През тази година на територията на курорта и до самите писти ще работят и няколко ресторанта, където гостите ще могат да се стоплят, а и да се насладят на качествена храна. Обновен е и ресторантът в Централната планинска школа и е изградена невероятна тераса с гледка към ски пистите. Ще продължи да работи и ски гардеробът," допълни Янко Аврамов.

Инвестиция за милион лева е чисто новият релакс център с четири сауни - класическа, билкова и инфрачервена, парна баня, солна стая, приключенски душове, джакузи и топли шезлонги.