Учени са открили нова каменна статуя (моаи) на дъното на пресъхнало езеро на малкия отдалечен Великденски остров насред Тихия океан, съобщават Ройтерс и Франс прес.

Геолози проучват мястото, след като миналата година районът беше обхванат от пожари. Според учените това може да означава, че в близост до мястото, което някога се е намирало под вода, са заровени още фигури и инструменти, използвани от предците на народа на Рапа Нуи. "Това е първият път, доколкото разбирам, когато нещо е открито в басейна", казва археологът Хосе Мигел Рамирес.

Учените допускат, че езерото е пресъхнало в някакъв момент в миналото и вероятно рапануйците са се възползвали от това, за да преместят статуята, добавя той. "Мисля, че ще продължат да се появяват още моаи", казва Рамирес.

Великденският остров, чилийска територия на около 3540 километра от континента, е защитен национален парк и обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Снимка: iStock by Getty Images

Изследователите смятат, че първите жители на острова са пристигнали преди повече от 1000 години, а известните монолитни човешки фигури са били издигнати преди около 400-700 години. "Откритието е много важно, защото е свързано с историята на народа на Рапа Нуи", казва Салвадор Атан Хито, лидер на местната общност Мау Хенуа, която наблюдава обекта.

Наполовина заровената 1,5-метрова каменна статуя ще бъде подложена на тестове, за да се определи състоянието. Великденският остров е осеян със стотици извисяващи се каменни глави, някои от които са високи до 20 метра и тежат до 80 тона. Моаи обаче са застрашени от природни стихии, включително от пожари, които доведоха до откриването на новата статуя. Тя е намерена на 21 февруари от екип от учени от три чилийски университета, допълва БТА.