Туризмът процъфтява в Тибет, тъй като повече китайци пътуват из страната вместо в чужбина заради пандемията от коронавирус. Това обаче излага на риск крехката околна среда в района и историческите забележителности, пише Асошиейтед прес.

Броят на посетителите в двореца "Потала", някогашния дом на Далай Лама, е ограничен до 5000 дневно. Да се намери баланс между туристическия интерес и необходимостта да бъде сведено до минимум износването на огромната сграда е непрестанно предизвикателство, обяснява главният администратор Гонгар Таши.

Той разказва за трудностите, произтичащи от противоречието между защитата и използването на културните обекти, на организирана от правителството обиколка, която дава на чуждестранни медии рядък достъп до Тибет, макар и под бдителното око на властите.

Повече туристи от населението на страната

Милиони посетители идват в Тибет всяка година и дори през 2020 г. бе отчетено увеличение на посетителите с 12,6 на сто на годишна основа, разказва Ге Лей, заместник-директор на Китайската асоциация за туризъм и маркетинг. Той очаква броят на туристите приблизително да се удвои до 2026 година.

Приливът от посетители, които са много повече от 3,5-милионното население на Тибет, означава, че е необходимо повишено внимание, за да се защитят околната среда и културата на региона.

Туристите са привлечени от "мистиката и мита за Тибет като далечна земя, покрита със снегове", разказва Травис Клинбърг, специалист по културна география в Нюйоркския университет в Шанхай.

Сред най-популярните природни забележителности е езерото Намцо, обкръжено от заснежени върхове и будистки храмове, със стада от якове и мигриращи птици на хоризонта. По-нататъшното развитие на района трябва да се направи много внимателно, за да се избегне увреждане на красотите, които го правят привлекателен, подчертава Ге.

Китайските туристи и политическата пропаганда

Тибет се пренасочи от чуждестранни към китайски туристи с увеличаването на средната класа в Китай, посочва Емили Йен, професор по география в университета на Колорадо Болдър. Тибетците обаче понякога се оплакват от неуважението на китайските туристи към културните им традиции, включително стъпване върху молитвени флагове.

Туристическият сектор засилва правителствената пропаганда, допълва Йен. 

Растящият брой туристи изглежда не е повлиян от политическите противоречия около Тибет. Силите на китайските комунисти влизат в региона през 1951 година. Далай Лама, традиционният духовен и политически лидер на Тибет, е принуден да избяга в Индия при неуспешен бунт срещу китайската власт през 1959 година.

Управляващата Китайска комунистическа партия (ККП) твърди, че е освободила стотици хиляди от крепостничество, сваляйки тибетската теокрация през 1951 г. и оттогава е донесла икономическо развитие на високопланинското плато, граничещо с Хималаите.

"Пренаписването на историята е много голяма част от туристическия пейзаж", според Йен.