Мексико напълно забрани пушенето на цигари на всички обществени места, включително в хотелите, парковете и на плажовете, съобщава Euronews.

Преди това забраната за пушене важеше само за обществения транспорт, баровете, работните места и ресторантите. От 15 януари правителството разшири обхвата на законодателството, така че да обхване всички открити и закрити обществени места като хотели, курорти, плажове, паркове и места, където могат да се събират деца. Единственото законно място за пушене на тютюн в Мексико е в частни домове или на частни открити пространства.

Сега в страната действа един от най-строгите закони срещу тютюнопушенето в света. Според Ройтерс туристите, които пушат, могат да бъдат глобени с между 50 и 300 долара (46 и 277 евро) за запалване на цигара публично място. Тези, които откажат да съдействат на забраната, могат да бъдат осъдени на до 36 часа арест. Регламентите за електронните цигари и вейпърите също бяха затегнати. Тези устройства не могат да се внасят, продават или използват на обществени места в Мексико.

Къде другаде туристите трябва да внимават за забрани за пушене?

Мексико не е единствената страна със строги закони за пушене. Ирландия, Гърция, Унгария и Малта вече са въвели подобни ограничения. Миналата година Коста Рика също забрани пушенето на всички обществени места, включително барове, ресторанти и автобусни спирки. Правилото е, че ако излагате непознат човек на пасивно пушене, вероятно не можете да пушите там. Но дори пушенето на обществени места да е законно, в много страни има определени зони, в които може да бъдете глобени за запалване.

В някои градове като Барселона пушенето е забранено и на плажовете, за да се предотврати изхвърлянето на угарки от цигари. Повече от 100 от 3514-те плажа в страната въведоха забраната на 1 юли миналата година, включително Коста дел Сол и Балеарските острови.

Популярният френски ски курорт Les Gets също забрани тютюнопушенето в цялата си обществена зона, за да предотврати замърсяването на околната среда с угарки от цигари.

В кои държави има строги закони за електронните цигари?

Снимка: iStock by Getty Images

За всички, които си мислят, че могат да заобиколят ограниченията, като избягват цигарите, има дестинации със строги правила и за електронни цигари. Те са незаконни в Колумбия и Иран. В Турция е незаконно дори да се купуват електронни цигари. Притежаването на електронна цигара в Сингапур може да ви коства глоба от 2000 долара (1395 евро). В Австралия се изисква да имате рецепта, за да притежавате електронни цигари, които съдържат никотин - ако бъдете хванати, ви грози огромна глоба. Някои щати дори издават присъди със затвор за внос на електронна течност с никотин в нея.

Аржентина, Бразилия и Непал изцяло са забранили електронните цигари и вейп изпарителите. В Катар изпарителите са забранени от 2014 г. и нарушаването на закона може да ви донесе глоба до 2467 евро или три месеца затвор.

Туристите, които използват електронни цигари в Тайланд, могат да бъдат осъдени на до 10 години затвор или да платят глоба от 30 000 бата (836 евро).

Снимка: iStock by Getty Images