Монаси и монахини кандидатстват с проекти по европрограми, свързани с културно-историческото наследство, за да възстановяват запустелите манастири в България, съобщиха от Синодалната палата в неделя, пише в. "Монитор".

Архиереите от Светия синод вече са дали благословия черноризците да усвояват пари от Европейския съюз не само за животновъдни стопанства по подобие на Гигинския манастир, където братството спечели проект за отглеждане на расови биволици, но и за дейности, свързани със създаването на мини културни центрове, възстановяване, консервиране и реставриране на самия сграден фонд, стенописите и архитектурните ансамбли в него.

Със средства от ЕС ще бъде възобновен и Алботинският скален манастир във Видинска епархия, за който се предполага, че е от ХІ век, независимо че за първи път за него се споменава през 1560 г. в регистъра на Видинската кааза, обясни архимандрит Поликарп, председател на духовно-просветния център към Видинската митрополия. Освен реставрацията на издълбаните в скалите килии, ще бъде възстановен храмът към него и изграден център за поклонници, обясни той.

31 са монасите и монахините във Видинската епархия. Тя е единствената, в която всички манастири са действащи и пустеещи няма с изключение на Алботинския, който предстои да бъде възстановен, уточни отец Поликарп.

Близо 120 са всички калугери в страната, манастирите са 237, като 73 от тях са запустели и са разграбени, показва справка на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет.