"Винаги, когато погледна към Луната, за мен тя е най-романтичното място в целия космос", е казал Том Ханкс и не можем да не се съгласим с него.

Луната обикаля около Земята и сменя фазите си от милиони години, но това не означава, че трябва да подминавате пълната луна като нещо обикновено.

Тъкмо обратното, тя е повод и причина да захраните приключенската си душа с нещо ново, необикновено и вълнуващо, независимо къде се намирате.

Първото пълнолуние за годината е само след няколко дни. Запишете си датите на пълнолунията през тази година, а по-долу открийте идеи с какво можете да запълните нощите, в които така или иначе трудно се спи.

Снимка: iStock by Getty Images

Ето ги датите на пълнолунията през 2022 г.:

18 януари

16 февруари

18 март

16 април

16 май

14 юни

13 юли

12 август

10 септември

9 октомври

8 ноември

8 декември

Тук си струва да споменем и още едно значимо астрономическо събитие - пълно лунно затъмнение на 16 май, което за съжаление от България ще се вижда като частично, тъй като Луната ще залезе, преди затъмнението да стане пълно.

12 ИДЕИ ЗА ПРИКЛЮЧЕНИЯ ПО ПЪЛНОЛУНИЕ

Снимка: iStock by Getty Images

Януари: Ски на лунна светлина

Оставете осветените писти далеч и се спуснете със ски или сноуборд по блестящата бяла повърхност на снега, отразяващ лунната светлина. В ясна нощ няма да имате нужда дори от челник.

Февруари: В планинска хижа

Няколко дни след празника на виното и влюбените си пуснете няколко почивни дни и се качете в някоя планинска хижа. Изключете си телефона, заредете се с офлайн забавления или просто си припомнете какво означава да не правите нищо. А щом падне нощта, излезте на разходка около хижата.

Снимка: iStock by Getty Images

Март: Топла вечеря под звездите

Оставете вечерята за малко по-късно в деня на мартенското пълнолуние. Сгответе и приберете в плътно затварящи се кутии или си вземете любимата храна за вкъщи на път към някое любимо място сред природата. Вземете свещи или лампички за атмосфера, ако е разрешено - запалете си огън, за да се постоплите. Мартенските вечери могат да бъдат много студени, но в тях вече се съдържа обещание за пролет.

Април: Домашни бисквити

Малко преди голямото ядене на курабии и кузунаци по Великден изпечете любимите си бисквити и поканете приятели, които да направят същото. Съберете се в свежата априлска вечер и се насладете на времето заедно.

Май: Планински преход по пълнолуние

През последните години преходите по пълнолуние стават все по-популярни - може би защото предлагат едно по-необичайно, почти магическо преживяване в сравнение с обикновената разходка в планината в пълна с туристи събота. Пълната луна и безоблачното небе са най-добрите ви приятели в това приключение. Важно е да познавате като петте си пръста маршрута, който ще изминете. Все пак не тръгвайте без челник, вода и без допълнителна дреха, тъй като температурата в планината пада много рязко през нощта.

Снимка: iStock by Getty Images

Юни: Къмпинг

Къмпингът е класическо лятно занимание под звездите, независимо дали го практикувате в палатка, в каравана или само в спален чувал. На морския бряг или в планината, излезте навън, след като всички заспят и усетете магията на нощта, в която е светло като ден и съвършено тихо.

Снимка: iStock by Getty Images

Юли: Нощно къпане

Независимо дали сте на море или прекарвате отпуската си край брега на някое езеро, река или язовир, нощното плуване е мини-приключение, което заслужава място в спомените от ваканцията ви.

Август: Нощен пикник

Пикниците не са запазени само за летните дни. Изчакайте слънцето да тръгне да залязва и се отправете към любимата си пикник дестинация. Разпънете одеялото и се насладете на романтична вечер под открито небе. Ако луната е високо в небосвода, няма да имате нужда от допълнителна светлина.

Снимка: iStock by Getty Images

Септември: Известна забележителност на лунна светлина

Посетете някоя известна атракция на лунна светлина и ще имате абсолютно различно преживяване. Отидете до Белоградчишките скали, Каменната сватба край Кърджали или Каменните гъби край село Бели пласт например, за да почувствате как легендите за тези места буквално оживяват в мистичните сенки.

Октомври: На лов

В традициите на индианците и ранните заселници на Щатите октомврийската пълна луна се нарича Луната на ловеца. По това време на годината хората се подготвяли за зимата и ходели на лов в горите и полетата, които вече останали без листа, правели плячката по-лесна.

Ловът по пълнолуние може да бъде и символичен - лов за красиви гледки, за есенни листа или за каквото може да бъде достатъчно силна мотивация да излезете навън след залез.

Ноември: Горещ шоколад в нощна гора

Ако изобщо ви се случва да замръквате в гора, вероятно това се случва през лятото. Направете гигантски скок извън комфортната си зона и си направете нощна разходка в гората с термос с горещ шоколад.

Декември: Парти по пълнолуние

Има нещо символично в това, че през 2022 г. декемврийското пълнолуние съвпада със студентския празник. И това ако не е знак от съдбата да организирате парти на лунна светлина! Независимо дали ще изберете тераса, нечия градина, покрив или поляна, заредете се с топли дрехи, още по-топли напитки, музика и приятели, които биха приели поканата за декемврийски купон на открито на драго сърце.

Ако сте твърде зиморчничави за ледовити купони, винаги можете да си направите пикник в колата. Излезте навън, за да попиете атмосферата на нощта, а после се приберете на топло в колата.