Пандемията ни отне много, но и ни даде различна перспектива и време за размисъл - неща, до които преди все не стигахме.

Сега е времето да се погледнете отстрани - как изглеждате като туристи и пътешественици - и да видите дали не сте готови да промените това-онова за по-добро.

Част от идеите по-долу са вдъхновени от книгата "203 предизвикателства за пътешественици". В нея всяка идея за предизвикателство върви с няколко примера къде и как да го изпълните. Много от идеите са приложими и за сегашна ситуация на половинчато пътуване, тъй като много от идеите показват неочаквани нови начини да се наслаждавате на пътуването независимо от мястото и времето.

Снимка: Илюстрация от "203 предизвикателства за пътешественици"

1. Вместо да носите сувенири от екскурзиите си, носете рецепта за най-вкусното местно ястие, което сте опитали. Преди да си тръгнете, напазарувайте продуктите, които не могат да се намерят у дома, а след това поканете приятелите си на тематична кулинарна вечер.

2. Научете се да пътувате с малко багаж. След като стегнете багажа си, всеки път го оглеждайте и избирайте поне три неща, които да оставите вкъщи.

3. Лятото излизайте далеч от града, за да гледате звездите. В средата на август е метеорният поток Персеиди, по време на който десетки до стотици падащи звезди озаряват небето всеки час.

4. Отбележете Световния ден на пикника, който се празнува с масови пикници всяка година на 18 юни.

Снимка: iStock by Getty Images

5. Тази година зарадвайте приятел, като му организирате пътуване-изненада вместо подарък за рождения ден.

6. Изключете известията на всичките приложения на телефона си, докато сте на почивка. Проучванията доказват, че дори само една седмица без фейсбук може да ни накара да се чувстваме по-щастливи.

7. Винаги опитвайте по някое ново ястие, дори и когато пътувате в различни региони на България.

8. Направете си тематичен плейлист с музика, преди да заминете. Слушайте го по време на почивката си, а след това цял живот тези песни ще ви напомнят точно за това пътуване.

9. Снимайте се на едно и също любимо място през четирите сезона или всяка година по едно и също време. След години си направете колаж от всички снимки.

10. Вземете си отпуска в средата на седмицата и си направете еднодневно микропътешествие.

11. Има ли място, на което никога не бихте отишли? Някоя скучна и безинтересна по вашите критерии дестинация? Предизвикайте се да отидете там и да откриете поне три неща, които да харесате. Собствените ни предубеждения понякога ни правят лоша услуга.

12. Преди да тръгнете за следващата си дестинация, направете следните неща: прочетете книга, в която действието се развива на това място; изгледайте филм, сниман на това място; послушайте музика от това място. Филми, музика и кулинарни идеи за няколко дестинации ще намерите тук.

13. Потърсете интересно и неизвестно за вас място в радиус от 20 км около града, в който живеете. Често пътуваме накрай света, а не знаем какво има в собствения ни заден двор.

Снимка: iStock by Getty Images

14. Качете се на влак и слезте на случайна спирка. Ако не сте се качвали на влак от години, можете да съкратите предизвикателството само до "Качете се на влак". Три идеи за пролетни разходки с влак в България има тук.

15. Спрете да препускате през забележителностите. Вместо постоянно да се тревожите за всичко, което няма да успеете да видите по време на ваканцията си в Италия/ Крит/ Париж, се насладете на всичко, което ще успеете. А след това си благодарете, че сте отделили достатъчно време да се потопите истински на избраните от вас места.

16. Оставете си време, в което да се загубите нарочно. Обърнете гръб на маршрутите и списъците със забележителности и позволете на мястото да ви поднесе изненади

17. Измислете си забавно предизвикателство - например да посетите всички села с буквата Ч или да стъпите на четирите крайни точки на България - най-западната (при връх Връшка чука), най-източната (нос Шабла), най-южната (връх Вейката) и най-северната (устието на река Тимок).

18. Научете се да се наслаждавате на пътуването соло. Пътувайте сами поне веднъж годишно.

19. Научавайте по някое ново умение на всяко свое пътуване. Запишете се на готварски курс, опитайте нов екстремен спорт или пробвайте да въртите грънчарско колело.

Снимка: iStock by Getty Images

20. Спестете място в куфара си и сгъвайте дрехите си като стюардесите - навити на руло. Така заемат по-малко място, а ако преди навиването сложите върху дрехата лист хартия и я навиете заедно с него, се и мачкат по-малко.

21. Водете си записки или дневник по време на пътуването си. Макар всяка екскурзия да ни изглежда незабравима, с времето спомените избледняват, а няма нищо по-хубаво от това след години да извадите старите записки и да се посмеете на забравените преживявания. 

22. Научете няколко думи на местния език. Към стандартните "Здравейте", "колко струва" и т.н., добавете и няколко мили комплимента като "Беше много вкусно!", "Всичко е чудесно!". Усилието си струва, за да видите местните хора, трогнати от усилието ви да направите деня им хубав на собствения им език.

23. Спрете да купувате минерална вода в бутилки за еднократна употреба и си носете бутилка за многократна употреба. Помагате на планетата, помагате и на себе си.

24. Преди да тръгнете към някоя дестинация, запитайте се "Струва ли си наистина?".

25. Преди да се приберете вкъщи, отделяйте минута, за да се почувствате благодарни за възможността да пътувате изобщо.