Колкото и добре да живее човек, рано или късно трябва да мине през Юндола.

Изморени от дългите виещи се завои и тромавото движение, мнозина спират в уширената част на прохода за почивка, да си купят прясно сирене и кашкавал от забрадените бабки и да изпият едно кафе за освежаване преди новата порция завои.

Преди да продължите нататък, можете да разнообразите пътя си с кратка разходка през иглолистна гора, която ще ви отведе до едно от местата с най-красива гледка в Родопите - Пашови скали.

Вижте снимки >>>

Пътеката за Пашови скали е маркирана с бяло-червено-бяло, като единственото по-особено е да намерите началото ѝ. Може да питате продавачите или да се опитате да я откриете сами. Зад сергиите има обширна поляна, през която се излиза при параклисче. От параклисчето трябва да стигнете до телената ограда на зоната, където Лесотехническия университет развъжда муфлони, глигани и елени лопатари. Оттук вече се вижда и маркировката.

Маркировката към Пашови скали е бяло-червено-бяло

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Пътеката се изминава за около 20 минути, като има и едно-две изкачвания - все пак сте в сърцето на Родопите.

Когато излезете на самите скали, пред очите ви се разкрива панорама на Родопите и част от Пирин и Рила. Редуват се родопски поляни, иглолистни гори, села, възвишения, завоите и тунелите на теснолинейката... Няма нужда да се чудите кое какво е, защото на място има табела със снимка на местността и описание на интересните места.

Гледка към родопските села от Пашови скали край Юндола

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Самите Пашови скали са обявени за природна забележителност. Заради скалните ниши тук са се настанили много птици и растат редки растения, включително няколко от Червената книга.

В гората около скалите живеят лисици, зайци, елени и глигани, а край скалите прехвърчат и редки пеперуди.

Информационна табела при Пашови скали

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

При скалите има беседка, така че вместо в ресторантите в Юндола, можете да хапнете тук, сред кристалния родопски въздух. Пътеката не е твърде популярна и ако имате късмет, ще имате скалите и гледката само за себе си. Маршрутът е подходящ и за деца, като може да се наложи само малко да им помогнете за по-стръмните места.