Пролетта във Франция е по френски разкошна - лозята се обвиват в свежо зелено, възвишенията ухаят на цъфнали череши, бадеми и лимони, плажовете стават все по-изкусителни, градските улици се изпълват с живот, масите на тротоарите се изпълват с хора, които пият кафе или вино и се наслаждават на слънцето...

Не ви остава нищо друго, освен да се присъедините към тази пролетна еуфория, към която вървят бонус и още няколко предимства.

Ето пет сериозни причини да изберете точно април и май за пътуване до Франция.

По-малко туристи

Април и май са месеци с по-малко туристи в сравнение с последващите летни месеци. Това означава, че макар и да е възможно да имате някой и друг дъждовен ден по време на екскурзията си, той ще бъде щедро компенсиран от по-малките опашки и по-скромния човешки поток, който иначе залива известните атракции в страната.

Градини и паркове

Снимка: iStock by Getty Images

Пролетта е най-доброто време да се насладите на френските градини и паркове в пълния им разкош и в най-наситени цветове. Градините на Живерни (вдъхновението на Клод Моне), Анси и езерото му, Френската ривиера и безкрайните кралски градини и паркове на Париж са само част от възможните посоки.

Филмови пътешествия

Снимки: iStock by Getty Images и сцена от "Емили в Париж"

Все повече туристи търсят различно преживяване, когато са на път и все повече искат да посетят местата, които са видели в любимите си филми и сериали, изгледани по време на пандемията. С пословичната си елегантност Франция е снимачна площадка за много ленти. Макар и излязъл преди повече от 20 години, "Невероятната съдба на Амели Пулен" продължава да привлича туристи в парижкия квартал Монмартър и в заведението "Двете мелници", което присъства във филма.

Ако искате вдъхновение за пътешествие из френската провинция, при това през 50-те години на миналия век, изгледайте "Шоколад" с Жулиет Бинош и Джуди Денч.

А за по-съвременно вдъхновение, вижте кои са някои от най-емблематичните места във Франция, които се появяват в сериала "Емили в Париж".

Замъци и вино

Снимка: iStock by Getty Images

Ако сте на вълна замъци и вино, пътувайте из долината на Лоара през пролетта. Макар през лятото времето в долината да е доста приятно, количеството туристи може да съсипе преживяването ви.

През април и май ще можете да разгледате средновековните градчета, кралските замъци с маникюрно поддържани градини и винарските изби на Лоара на спокойствие. Можете да си организирате обиколка с кола или да изминете (част от) 800-километровия веломаршрут "Лоара на колело", по който близо милион туристи въртят педалите всяка година.

Остров Корсика

Снимка: iStock by Getty Images

Остров Корсика е една различна Франция, място все още погълнато от дива природа, което има нужда да му отделите специално време.

Най-добрият начин да стигнете до най-добрите плажове, главните забележителности и тайните места на Корсика, е с кола под наем. Възползвайте се от по-ниските цени и по-малкото туристи през пролетта и се насладете на шофирането по завоите на островните пътища, без да се притеснявате от трафика.