Много неща в живота трябва да се изстрадат и открият от личен опит, но не непременно всички. Ако сте почитатели на соло пътешествията или сте решили да пробвате такова за пръв път, тук ще откриете няколко съвета, които ще улеснят живота ви. Значително.

Вероятно най-голямото предизвикателство на това да пътувате сами (ако приемем, че самотата не е фактор), е фактът, че няма на кого да разчитате, ако се случи нещо неприятно (забравен багаж, изгубена лична карта, откраднато портмоне). Именно в тази посока са повечето посочени тук тактики, които ще ви спестят време и нерви.

Други минуси са по-високите цени за настаняване в единични стаи, малкото място в куфара (защото няма с кого да си поделите част от багажа) и вероятността да се почувствате самотни. За всеки от тези проблеми също си има решения. Вижте ги.

1. Проблем: Настаняването в единични стаи е по-скъпо

Решение: Ако ще се връщате няколко пъти в даден хотел, помолете управителя за някаква отстъпка. Стаите за един човек са един от най-големите разходи при соло пътешествията.

Друго решение: Вземете нощен влак, автобус или самолет, когато можете, за да спестите една нощувка.

2. Проблем: Забравили сте зарядното за телефона си или нямате адаптер за местните контакти

Решение: Ако сте забравили зарядното за телефона си и няма кой да ви услужи, използвайте USB изхода на задната част на телевизора в стаята си (дано имате поне кабел!). Този номер върши работа и ако сте в страна, където контактите не са съвместими с щепсела на вашето зарядно.

3. Проблем: Прибирането късно в хотела може да е опасно, когато сте сами

Решение: Когато избирате хотел, винаги проверявайте какво има около него. В големите европейски градове хотелите, които се намират близо до жп гари, често са в съмнителни квартали, в които може да не се чувствате комфортно да се разхождате сами, особено вечер.

4. Проблем: Ако ви оберат, няма да има кой да ви услужи с пари

Решение: Винаги дръжте парите си на поне две места, защото ако ви оберат, няма да имате на кого да разчитате. Сигурен джоб на яке, чантичка за кръст (супер кич са, но вършат страхотна работа!), различни места в раницата/куфара са добри идеи за разпределяне на парите. Само малка сума оставете в портмонето.

Друго решение: Носете фалшиво портмоне, което да дадете на евентуални нападатели. За достоверност сложете вътре 2-3 стари банкови карти и дребни монети.

5. Проблем: Лесно се губите

Решение: Още щом пристигнете в хотела си, вземете визитка с името и адреса му. Така ако се загубите, ще можете да я дадете на таксиметров шофьор и безпроблемно да се приберете.

6. Проблем: Багажът ви е твърде тежък

Решение: Пригответе всичко, което ще ви трябва, а след това махнете половината. Най-вероятно пак ще сте взели твърде много неща. Ако се прежалите да перете на място, можете да спестите много дрехи. Също така винаги обличайте най-обемистите си дрехи и обувки по време на полет, за да спестите ценно място в куфара.

7. Проблем: Не обичате да прекарвате цялото си време сами

Решение: Ако пътувате соло, но не сте вълк-единак, включете се в организиран тур на мястото, до което пътувате. Можете да изберете обиколка с професионален екскурзовод или free tour - безплатни обиколки, които се организират в стотици градове по света, като накрая се очаква да оставите бакшиш на водача. Друг вариант е да намерите местен доброволец от мрежата на Global Greeters, който ще ви разведе напълно безплатно.

8. Проблем: Не знаете местния език

Решение: Свалете си приложението Google Translate. Освен че може да превежда текст, има опции за превод от снимка и директен превод на разговор между двама души (на над 30 езика). Засега преводът в ефир не е наличен на български, но ако говорите английски, руски, немски, френски или друг разпространен език, можете да го ползвате.