Турция е позната на българите предимно с морските курорти, Кападокия, Памуккале и Истанбул. През последните години малък брой почитатели на зимните спортове откриват и снежните склонове на Улудаг.

Но когато става въпрос за провинциална Турция, тя остава непозната за повечето чужденци, които следват основните туристически маршрути. Селата, историческите градчета и малко известните забележителности на Турция остават запазени само за най-запалените ентусиасти.

Едно такова бижу с вековна история и старовремска атмосфера е градчето Бирги.

Бирги, Турция

Снимка: iStock by Getty Images

Бирги се пада встрани от главния път, по който туристите се спускат на юг към морските курорти (Анталия, Кушадасъ, Дидим). Влизането в него е скок във времето с няколко века назад. Из Бирги днес можете да видите останки от различни епохи - гробници, медресета, джамии, вековни фонтани... Много от къщите са на близо 300 години.

Както повечето исторически малки градчета, и Бирги най-лесно се разглежда без план и карта. Скитайте из тесните виещи се улички и се опитайте да не се изгубите в лабиринта, в който някои улици са задънени.

Голямата джамия

Най-забележителната сграда в Бирги е Голямата джамия. Минарето ѝ се издига над всички останали сгради от 1312 г. Изкусната работа на дърворезбарите се вижда вътре в джамията, а в единия ъгъл достолепно се издига византийски лъв, вграден в сградата.

Старинните къщи

Бирги, Турция

Снимка: iStock by Getty Images

Непременно влезте в богатото имение Чакър ага - огромна старинна къща на местен търговец на име Тахир Ага от рода Чакър, с много орнаменти и украшения (предимно растения и плодове) в просторната приемна. Забележителни са панорамните картини на големи турски градове, изрисувани по стените на къщата. В едната стая може да се види панорама на Истанбул, в друга - на Измир. Тахир ага е имал две съпруги, едната от Истанбул, а другата от Измир. Понеже двете страдали по родните си места, той наредил да ги изрисуват, за да са винаги пред очите им.

Бирги, Турция

Снимка: iStock by Getty Images

Името на Бирги

Днешното име Бирги е видоизменена форма на средновековното гръцко име Пиргион, което в превод означава "Малка кула". В древността Бирги се е наричал Диос Хиерон или Светилището на Зевс.

Понеделнишкият пазар

Понеделнишкият пазар е достатъчна причина да изберете първия ден от седмицата за посещение на Бирги. На него ще видите същите цветя, които са изрисувани по стените на имението на Чакър ага, само че избродирани от местните жени.